Miten vapauttaa kaapattu matkustaja-alus Itämerellä? – Rajavartioston erikoiskalusto ja poliisin karhuryhmä mukana isossa harjoituksessa

Rajavartiolaitos ja Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikkö osallistuvat juhannusviikolla erityistilanteiden harjoitukseen eteläisellä Itämerellä.

Poliisi kertoo verkkosivuillaan, että eteläisellä Itämerellä harjoitellaan tilannetta, jossa matkustaja-alus on kaapattu. Harjoituksen tavoitteena on testata toimintamallia liikkuvassa kansainvälisessä tilanteessa, jossa tukeudutaan vartiolaivoihin.

– Suomella on harjoituksessa mukana Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön lisäksi Rajavartiolaitoksen helikopteri- ja erikoisvenekalustoa sekä vartiolaiva Turva ja Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueiden operaattoreita, toteaa verkkosivuilla komisario Mikko Minkkinen poliisin valmiusyksiköstä.

Harjoitus on tiedotteiden mukaan osa EU:n poliisivirasto Europolin Atlas-yhteistyötä. Merellinen Atlas-harjoitus Seal2021 järjestetään 21.–25. kesäkuuta. Siihen osallistuvat Atlas Naval Expert Groupin jäsenmaat ja maiden erikoisyksiköt. Harjoitusta johtaa Saksan GSG9 ja osallistujat ovat Tanskasta, Alankomaista, Belgiasta, Ruotsista sekä Suomesta.

Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 50 suomalaista.

Rajavartiolaitoksesta harjoitukseen osallistuu Suomenlahden merivartioston ja Kaakkois-Suomen rajavartioston valmiusjoukkueiden operaattoreita, vartiolaiva Turva, erikoisveneenkuljettajia sekä vartiolentolaivueen helikopteri.

Tiedotteessa kerrotaan, että harjoitusalueelle siirtyminen hyödynnettiin tehokkaasti koulutukseen. Vartiolentolaivueen helikopteri siirtyi Suomesta Saksaan tehden Gotlannin eteläpuolella välitankkauksen kulussa olleella vartiolaiva Turvalla.

Merellisten erityistilanteiden hallinnassa Rajavartiolaitoksella on tiedotteen mukaan keskeinen rooli Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön kanssa. Rajavartiolaitoksen vartiolaivojen, venetoiminnan ja helikopteritoiminnan yhteensovittaminen muiden EU-jäsenvaltioiden eri viranomaisten erikoisjoukkotoimintaan vaatii harjoituksia, joita ei ole mahdollista järjestää vain yhden maan toimesta.

Merellisessä ympäristössä toteutettavaan erikoisjoukkoyhteistoimintaharjoituksen avulla Suomi pysyy Rajavartiolaitoksen ja komisario Raimo Minkkisen mukaan mukana kansainvälisessä kehityksessä ja ylläpitää samalla yhteistyösuhteita muiden EU-maiden viranomaisiin.

Tämänvuotisessa harjoituksessa päätavoitteena on tiedotteen mukaan testata ja harjoituttaa Atlas-toimintamalleja liikkuvassa merellisessä erityistilanteessa. Harjoitus oli poliisin verkkosivujen mukaan tarkoitus toteuttaa vuonna 2020, mutta se siirrettiin tälle vuodelle koronapandemian takia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut