Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsiväylä selvitti: Tapiolalla kova yliedustus tulevassa kaupunginvaltuustossa – jäävätkö vauhdilla kasvavat Leppävaara ja Espoonlahti jalkoihin?

Uusi valtuusto: Suur-Espoonlahden ja Suur-Leppävaaran alueet ovat aliedustettuina, kun valtuutettujen määrää tarkastellaan suhteessa asukaslukuun.

Suur-Tapiolan alue on jatkossakin yliedustettuna valtuutettujen määrässä Espoon kaupunginvaltuustossa.

Länsiväylän selvityksen mukaan Suur-Tapiolan alueella asuu 21 uuden valtuuston jäsentä. Se tarkoittaa yhtä valtuutettua vajaata 2 400 asukasta kohti, ja vain yhtä valtuutettua vähemmän kuin päättyvällä kaudella.

Espoon väkirikkaimmalta alueelta Suur-Leppävaarasta uuteen valtuustoon nousee 13 valtuutettua. Se on vain yksi valtuutettu 5 600 asukasta kohti ja myös yksi vähemmän kuin aiemmin.

Leppävaara kuuluikin toissa sunnuntain vaalien häviäjiin, kun tulosta tarkastellaan valtuutettujen alueellisen edustavuuden mukaan. Sen ohitse kiilasi Tapiolan lisäksi Suur-Matinkylän alue, josta uuteen valtuustoon tulee 15 valtuutettua. Se tarkoittaa yhtä valtuutettua 2 900 asukasta kohti.

Erot alueiden suhteellisen edustavuuden välillä ovat merkittäviä. Suur-Tapiolassa asukkaita reilut 50 000 ja Suur-Matinkylässä vajaat 43 500, mutta Suur-Leppävaarassa asukasluku hipoo jo 73 000:tta.

Kaikkein pienin alueellinen edustus on Länsiväylän selvityksen mukaan 57 000 asukkaan Suur-Espoonlahden alueella. Sieltä valtuutettuja tulee uuteen valtuustoon yhdeksän, eli vain yksi valtuutettu reilua 6 300 asukasta kohti.

V altuutettujen asuinpaikalla on vaikutusta naapuruston palveluiden tasoon .

Pieni edustus on myös 11 600 asukkaan Suur-Kauklahdella, josta valtuustoon nousee kaksi valtuutettua. Se on yksi valtuutettu 5 800 asukasta kohti. Lohdullista on, että viime valtuustossa heitä oli vain yksi.

Kykenevätkö Espoonlahden, Kauklahden ja Leppävaaran valtuutetut pitämään huolta siitä, että niiden asukkaat saavat riittävät palvelut?

Kysymys on relevantti, sillä tuore Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimus kertoo, että valtuutettujen asuinpaikalla on merkitystä palveluverkostoon.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi lähikoulun lakkauttaminen on sitä todennäköisempää, mitä vähemmän valtuutettuja asuu koulun läheisyydessä.

Tutkimusta varten tutkijat keräsivät tietoja valtuutettujen asuinpaikoista, koulutuksesta, äänisaldosta sekä sosioekonomisesta asemasta ja koulujen lakkauttamisista 2005–2017.

Tuloksista käy ilmi jo aiemmin uumoiltu seikka, että hyvätuloisten naapurustot ovat valtuustoissa muita paremmin edustettuina. Se johtuu pienituloisten alhaisesta äänestysaktiivisuudesta ja kuntalaisten taipumuksesta äänestää naapurustonsa ehdokasta.

– Nämä (pienituloiset) asuinalueet ovat altavastaajan roolissa, kun palveluverkkoa karsitaan. Heikot julkiset palvelut pahentavat alueellista eriytymistä, kuvailee VATT:n erikoistutkija Oskari Harjunen tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan syynä ei ole valtuutettujen halu tavoitella omaa etuaan, vaan äänestäjien palveleminen.

Oman asuinalueen lisäksi äänestyspäätöksissä voivat painaa ehdokkaan ikä, sukupuoli ja tunnettavuus.

Tutkijoiden mukaan kunnissa pitäisi pohtia keinoja, joilla epäsuhtaa alueiden edustuksessa voitaisiin helpottaa ja äänestysaktiivisuutta nostaa.

Länsiväylän selvityksen mukaan Pohjois-Espoon vajaata 12 000 asukasta on tulevassa valtuustossa edustamassa kolme oman alueen valtuutettua. Se on yksi valtuutettu 4 000 asukasta kohti.

Jonkin verran painoarvoaan vaaleissa lisäsi 41 000 asukkaan Vanha-Espoo. Sieltä uuteen valtuustoon nousee 10 valtuutettua, eli yksi valtuutettu 4 100 asukasta kohti.

Tiina Ahlforsin (vas.) ja Veera Ruohon (kok.) asuinpaikkatieto jäi selvityksessä puuttumaan.