Espoosta löytyy ainutlaatuinen asuin- ja huvila-alue, jonka kehitys oli katketa lamaan ja moraalikriisiin – nyt sen kiehtova historia kootaan kirjaksi, josta vastaa palkittu tutkija

Kirjahanke: Suvisaaristo saa oman historiikin. Tekijänä on Aapo Roselius.

Esko Haasmaa ja Krister Ahlström ovat olleet aktiivisia Suvisaariston historiikkihankkeessa. Suvisaaristo on monin tavoin ainutlaatuinen alue. Päivi Tuovinen

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon Suvisaaristosta on kirjoitettu melko vähän. Nyt historioitsija Aapo Roselius on aloittanut yhteistyössä Esbo hembygdsförening -yhdistyksen kanssa kirjahankkeen Suvisaariston historiasta.

Idea lähti liikkeelle siitä, kun Roselius tutki vuorineuvos Krister Ahlströmin huvilan historiaa.

– Silloin tuli puheeksi, että Suvisaaristosta voisi kirjoittaa laajemminkin, Ahlström kertoo.

Keskeisiä henkilöitä Suvisaariston kannalta ovat olleet Alfons ja Else Juselius, jotka onnistuivat ostamaan sieltä suuria maa-alueita.

He katsoivat, että luonnonkaunis ja harmoninen luonto täyttäisi modernin ihmisen tarpeet virkistyksen, vapaa-ajan ja hyvän elämän osalta.

– Heidän ajatuksenaan oli luoda paikka, jossa on terveellinen ympäristö ja jossa rantojen pitää olla kaikkien saavutettavissa. Heidän filosofiansa oli lähes vihreä, Krister Ahlström sanoo.

Ahlström huomauttaa, että samoihin aikoihin syntyivät myös Kauniainen ja Kulosaari, mutta niistä tuli erilaiset huvilayhdyskunnat.

Krister Ahlströmillä itsellään on ollut huvila Suvisaaristossa noin 50 vuotta. Hän viettää siellä 3–4 kuukautta vuodessa.

Ahlströmiä miellyttää se, että Suvisaaristo on kuin pieni kylä ja sen miljöö on säilynyt saaristomaisena, lähes luonnontilassa. Sekin on mukavaa, että melkein kaikki tuntevat toisensa.

Kirjan sisältöä on suunniteltu alustavasti. Yksi lähtökohta on se, että kirjaa tulevat lukemaan muutkin espoolaiset kuin suvisaaristolaiset.

– Kirjassa pitää kertoa, että Espoossa on tällainen paikka ja kuinka uniikki paikka se on, Suvisaaristossa vakituisesti asuva Esko Haasmaa sanoo.

Kirjan tekijä Aapo Roselius on vasta aloittanut aineiston kartoittamisen. Yksi tärkeä lähde on Aktiebolaget Sommaröarna -osakeyhtiön arkisto, joka on luovutettu Espoon kaupunginmuseolle.

– Lähden siitä, miten näin eriskummallinen alue luotiin. Sen "life style" ja aatehistoria ovat äärimmäisen mielenkiintoisia, Aapo Roselius sanoo.

– On mielenkiintoista, että yksityinen yritys lähtee luomaan infraa, teitä ja siltoja.

Suomessa elettiin ennen ensimmäistä maailmansotaa vahvaa kasvukautta. Silloin oli varaa suunnitella huikeita projekteja.

– Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä suunnitelmat menivät jäihin ja sodan jälkeen syntynyt todellisuus oli toisenlainen. Asioita varjostivat moraalinen kriisi ja taloudellinen ahdinko.

Aapo Roselius on vapaa historiantutkija ja tietokirjailija, jonka tutkimuskohteina on ollut erityisesti Suomen sisällissodan ja 1920- ja 1930-lukujen historia.

Hän on kirjoittanut useita historiateoksia ja hänet on palkittu tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.

Aapo Roselius aikoo kirjassaan valottaa, miten Suvisaaristo kehittyi alkuinnostuksen jälkeen ja mitä unelmasta jäi jäljelle.

– Lähestyn aihetta myös yksityisarkistojen ja lehtiarkistojen kautta. Aion myös haastatella henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet saaristossa.

Lisäksi Sommarö-Seuralla ja Espoon kaupunginmuseolla on Suvisaaristoon liittyvää aineistoa. Roselius aikoo hyödyntää muun muassa museon kuva-arkistoa.

Kirja ilmestyy sekä ruotsiksi että suomeksi.

Historiikki

Varaa kirja jo nyt

Esbo hembygdsförening järjestää kirjan tekemisen tueksi rahankeräyksen.

– Olemme hyvillä mielin mukana kirjaprojektissa. Olemme ennenkin olleet mukana erilaisissa kirjahankkeissa, Esbo hembygdsföreningin puheenjohtaja Håkan Blomberg sanoo.

Lahjoittamalla 50 euroa saa yhden kappaleen tulevaa kirjaa. Lahjoitetut varat menevät lyhentämättä kirjahankkeeseen.

Keräys jatkuu heinäkuun loppuun saakka.

Keräystilin on Esbo hembygdsförening, Aktia FI43 4055 0010 7337 03. Viestikenttään pitää kirjan lähettämistä varten kirjoittaa maksajan nimi, postitusosoite ja sähköpostiosoite.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut