Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Datakeskus etenee kiivasta vauhtia Kirkkonummella – näin kritisoidun korkeajännitekaapelin linjaus kulkisi asutuksen lomitse

Jättihanke: Suuren datakeskushankkeen kaavoitus ja valmistelu on edennyt Kirkkonummella harvinaisen nopeasti. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina, uusi valtuusto tarttuu asiaan elokuussa.

Energiajätti Fortum ja monialayhtiö EKE-yhtiöt suunnittelevat isoa datakeskusta Sundsbergin kupeeseen Kolabackeniin. Alue on tällä hetkellä rakentamatonta metsäistä maata.

Datakeskusta varten on valmisteltu runsaassa vuodessa asemakaava, jonka ehdotus oli torstaina yhdyskuntatekniikan lautakunnassa ja maanantaina 21. kesäkuuta Kirkkonummen kunnanhallituksessa. Valtuuston oli määrä päättää asemakaavasta ensi maanantaina, mutta aikataulu ei onnistunut. Maankäyttösopimus, joka myös hyväksyttiin, odottaa lainvoimaisuutta. Siten asemakaava on vasta elokuun lopussa uudella valtuustolla.

Datakeskus on hankkeena suuri, ei kuitenkaan läheskään sitä luokkaa kuin Haminassa Googlen keskus, joka työllistää noin 400 henkilöä.

Teollisuushallimaisella rakennusryppäällä on rakennusoikeutta yli 330 000 kerrosneliötä Kolabackenin asemakaavaehdotuksessa.

Fortum on mukana hankkeessa siksi, että datakeskukset tuottavat runsaasti hukkalämpöä, jota voidaan ohjata kaukolämpöverkkoon. Hukkalämpö voidaan kirjata siten hiilidioksidipäästöjen vähennyksiin.

Hankkeen valmistelu on sujunut melkoisen yksimielisesti. Espoossa vastaava hanke Hepokorvessa Kehä III:n varrella on saanut paljonkin kritiikkiä erityisesti sijoituspaikan takia. Oittaan ulkoilualueet ovat lähellä.

Kirkkonummella valmistelun loppumetreillä on kritisoitu datakeskuksen vaatimaa sähkönsyöttöä, jota on suunniteltu Mankista Espoon puolelta.

Datakeskukset vaativat valtavasti sähköä, ja ne on liitettävä suoraan valtakunnan kantaverkkoon. Lähin asema on Mankissa.

Linjaus on herättänyt Luomassa ja Masalassa ihmetystä. Kaapelia on linjattu Luomassa Masalantien ja Luomantien vartta pitkin, jossa on asutusta.

Masalan kohdalla linjaus kulkee rantaradan vieressä. Luomassa ja Espoon puolella olisi tilaa radan varrella, mutta suunnitelmissa on varauduttu mahdolliseen lähijunaliikenteen varikkoon.

Kirkkonummen yhdyskuntatekniikan lautakunta hyväksyi toivomuksen eli ponnen torstaina Erkki Ahlstenin (kesk.) esityksestä.

Ponnen mukaan korkeajännitemaakaapelin linjaus tulisi toteuttaa Espoon sähköasemalta datakeskukselle riittävän etäällä omakotitalokiinteistöistä ja erityisesti Sundsbergintien ja Espoon rajan välisellä matkalla rautatien ja Kehä III:n välissä.

Datakeskussuunnitelmat ovat herättäneet huolta myös eläinten vaellusreiteistä. Datakeskukset ovat tarkkaan vartioituja ja aidattuja.

Lautakunta evästi yksimielisesti Sanna Jäppisen (vihr.) esittämänä, että Kolabackenin asemakaavan läpi osoitettu ekologisen yhteyden jatko tulee turvata ja jatkua myös kaava-alueen ulkopuolella.

Kaava-alueen lähellä on riistasilta, joka rakennettiin moottoritien myötä.