Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotteen ja punkkirokotteen ottamisen välillä ei tarvita enää varoaikaa – "Puutiaisaivotulehdus tarttuu minuuteissa"

THL on poistanut koronarokotteen 7–14 vuorokauden varoajan muihin rokotteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi jäykkäkouristusrokotteen tai puutiaisaivokuumeelta suojaavan TBE-rokotteen voi ottaa vaikka samaan aikaan koronarokotteen kanssa.

Varoaika poistettiin kesäkuun alussa, koska koronarokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia ja niistä saadut käyttökokemukset osoittavat, ettei varoaikaa enää tarvita, THL kertoo tiedotteessa.

Päivittäinen punkkitarkastus ei suojaa puutiaisaivotulehdukselta, sillä TBE-virus siirtyy punkin syljestä ihmiseen jopa minuuteissa, muistuttaa Suomen Rokotepalvelu Oy:n asiantuntijalääkäri Jukka Vakkila tiedotteessa.

Puutiaisaivotulehdukseen ei myöskään ole parantavaa hoitoa, vaan vain sen oireita voidaan hoitaa. Punkin pureman aiheuttama tautimuoto voi puutiaisaivotulehduksessakin vaihdella lievästä vaikeaan.

Punkit levittävät Suomessa lähinnä kahta tautia, bakteeriperäistä borrelioosia ja TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta.

Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-virusta vastaan voi suojautua rokotteella.

– Myös kotimaassa matkaillessa voi kohdata terveysriskejä, joita vastaan yleisen rokotusohjelman rokotteet eivät suojaa, Vakkila muistuttaa tiedotteessa.

Vakkilan mukaan borrelioosista ollaan jo varsin tietoisia ja jokailtainen punkkitarkastus on monelle suomalaiselle jo rutiinia. Borreliabakteeri siirtyy punkista hitaasti. Punkin pitää olla kiinnittyneenä ihoon useita tunteja.

Suomen rokotuspalvelun mukaan TBE-virustartuntojen määrä on ollut kasvussa. Vuonna 2020 todettiin 91 tautitapausta, kun vuonna 2019 tapauksia oli 68.