Suomi on pizzan syöjien ja maakuntien maa, eikä makuasioista sovi kai kiistellä.
Yksi suosikkitäyte yhdistää suomalaisia, mutta rikkaus syntyy erilaisuudesta. Kokosimme listan siitä, mitkä täytteet ovat ominaisia eri paikkakunnilla.
Jauheliha: Mihin ihmeeseen meillä menee 100 000 kiloa jauhelihaa? Tätä päiviteltiin Kotipizzassa takavuosina. Vastaus kuului: Pohjanmaalle. Miksipä ei, kun maailman seinäjokisimmaksi ilmiöksi on äänestetty pinaattiletut jauhelihakastikkeella. Nyt ketjun jauhelihakulutus on kolmannes entisestä.
– Se jakaantuu koko Suomeen tasaisemmin kuin aikoinaan. Pääsääntöisestihän näitä jauhelihapizzoja syövät lapset, Kotipizza Group Oyj:n laatujohtaja Heikki Sikström kertoo.
Rucola: Kun Kotipizza laajensi nälkämaalle Kainuun Suomussalmelle, avajaiskuormasta unohtui rucola. Sitä kysyttiin paikallisesta kaupasta, ja vastakysymys kuului: Mitä?
Ananas: Kauhistus italialaiselle. Suomalaisen ykköstäyte.
Banaani ja curry: Ruotsalaisten lemmikki.
Persikka: Turkulaiseen makuun.
Kebabliha: Pizzassa hyvin perussuomalainen ilmiö. Kauhistus italialaisille, joilla on jaloja leikkeleitä parmankinkusta bresaloihin. Tässä on meillä yhdistetty kaksi uuskansallisruokaa.
Vöner: Vegekebab. Edellinen kasviproteiinikorvikkeella. Toki on myös härkispizza ja nyhtispizza.
Tex-mex: Uusi mix, missä pikaruoat ja sormiruoat päätyvät samalle lautaselle. Ilmiö tulee meille maailmalta – myös kotikeittiöihin.
Mustamakkara: Kaupunkilehti Tamperelaisen äänestyksessä jälleen kerran kaupungin parhaaksi ravintolaksi valitun Napolin pitkältä listalta. Sitä suosivat erityisesti turkulaiset ja polttariporukat.
Sammakko: Tampere oli aikaansa edellä, kun siellä toimi 1970-luvulla aitoitalialainen Luciano. Sammankonreidet eivät kuitenkaan jäänet pysyvästi kaupungin makumaailmaan.
Heinäsirkka: Hyönteisruokabuumi hyppäsi lautaselle nopeasti ja yhtä nopeasti pois, ettei sitä hoksannut edes heinäsirkkoja hypettänyt media.
Lehtokotilo: Miksi puutarhan tulokas olisi vitsaus, kun sen voi syödä. Reseptejä löytyy. Suoli tyhjäksi, sitten täyteen vehnäjauhoa ja viiniin kiehumaan. Simpukan sijaan Frutti di Mareen tai elsassilaiseen pizzaan.