Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä ovat Suomen erikoisimmat pizzatäytteet – katso missä maistuu kotilo ja persikka ja millaisen reaktion rucola aiheutti nälkämaalla

Suomi on pizzan syöjien ja maakuntien maa, eikä makuasioista sovi kai kiistellä.

Yksi suosikkitäyte yhdistää suomalaisia, mutta rikkaus syntyy erilaisuudesta. Kokosimme listan siitä, mitkä täytteet ovat ominaisia eri paikkakunnilla.

Jauheliha: Mihin ihmeeseen meillä menee 100 000 kiloa jauhelihaa? Tätä päiviteltiin Kotipizzassa takavuosina. Vastaus kuului: Pohjanmaalle. Miksipä ei, kun maailman seinäjokisimmaksi ilmiöksi on äänestetty pinaattiletut jauhelihakastikkeella. Nyt ketjun jauhelihakulutus on kolmannes entisestä.

– Se jakaantuu koko Suomeen tasaisemmin kuin aikoinaan. Pääsääntöisestihän näitä jauhelihapizzoja syövät lapset, Kotipizza Group Oyj:n laatujohtaja Heikki Sikström kertoo.

Rucola: Kun Kotipizza laajensi nälkämaalle Kainuun Suomussalmelle, avajaiskuormasta unohtui rucola. Sitä kysyttiin paikallisesta kaupasta, ja vastakysymys kuului: Mitä?

Ananas: Kauhistus italialaiselle. Suomalaisen ykköstäyte.

Banaani ja curry: Ruotsalaisten lemmikki.

Persikka: Turkulaiseen makuun.

Kebabliha: Pizzassa hyvin perussuomalainen ilmiö. Kauhistus italialaisille, joilla on jaloja leikkeleitä parmankinkusta bresaloihin. Tässä on meillä yhdistetty kaksi uuskansallisruokaa.

Vöner: Vegekebab. Edellinen kasviproteiinikorvikkeella. Toki on myös härkispizza ja nyhtispizza.

Tex-mex: Uusi mix, missä pikaruoat ja sormiruoat päätyvät samalle lautaselle. Ilmiö tulee meille maailmalta – myös kotikeittiöihin.

Mustamakkara: Kaupunkilehti Tamperelaisen äänestyksessä jälleen kerran kaupungin parhaaksi ravintolaksi valitun Napolin pitkältä listalta. Sitä suosivat erityisesti turkulaiset ja polttariporukat.

Sammakko: Tampere oli aikaansa edellä, kun siellä toimi 1970-luvulla aitoitalialainen Luciano. Sammankonreidet eivät kuitenkaan jäänet pysyvästi kaupungin makumaailmaan.

Heinäsirkka: Hyönteisruokabuumi hyppäsi lautaselle nopeasti ja yhtä nopeasti pois, ettei sitä hoksannut edes heinäsirkkoja hypettänyt media.

Lehtokotilo: Miksi puutarhan tulokas olisi vitsaus, kun sen voi syödä. Reseptejä löytyy. Suoli tyhjäksi, sitten täyteen vehnäjauhoa ja viiniin kiehumaan. Simpukan sijaan Frutti di Mareen tai elsassilaiseen pizzaan.