Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörssiin listautunut Puuilo haluaisi avata uusia kauppoja Espooseen, mutta ongelmia on – "Saamme Espoosta jatkuvasti asiakaspalautetta", sanoo toimitusjohtaja

Espooseen avataan uusi kauppapaikka syyskuussa. Se ei jää toimitusjohtajan mukaan viimeiseksi.

Juhannustorstaina pörssiin listautunut Puuilo etsii aktiivisesti kauppapaikkoja läntiseltä Uudeltamaalta ja Espoosta. Syyskuun puolivälissä ketju avaa Espoossa uuden liikepaikan Laajalahteen, kauppakeskus Brediksen yhteyteen. Se on auetessaan ketjun 34. liiketila.

Ketjun vetäjän, toimitusjohtaja Juha Saarelan mielestä Puuilo on aliedustettu pääkaupunkiseudulla.

– Uusien liiketilojen löytymisen eteen tehdään paljon töitä.

Espooseen mahtuisi Saarelan mukaan useampikin liike. Ongelmana on tarjolla olevien paikkojen määrä. Kauppiaiden keskuudessa puhutaan kuulemma yleisesti, että Espoon kaavoituspolitiikka ja kauppapaikkojen löytyminen haastavaa.

– Saamme Espoosta jatkuvasti asiakaspalautetta, että tänne halutaan meidän myymälöitä lisää.

Laajalahteenkin paikka tarjoutui Puuilolle rakennuttajan kautta, ei siis suoraan ketjulle.

Hyvän keski-iän saavuttanut lähes 40-vuotias ketju lähti liikkeelle torikaupasta. Kainuusta, Kajaanista Ouluun ja Itä-Suomesta Kuopioon. Autoileville asiakkaille pääasiassa suunnattuja myymälöitä löytyy myös Tuusulasta, Järvenpäästä, Hyvinkäältä, Riihimäestä ja Itäkeskuksesta. Vantaan myymälä avattiin vuonna 2006. Puuilolla on nyt kaikkiaan 33 myymälää.

– Pienyrittäjiä pakettiautojen ja peräkärryjen kanssa käy myös paljon. Käytännöllisiä aikuisia, do it yourself -ajatuksella etsivät edullisia tuotteita.

Sähkö- ja rakennustarvikkeet, lemmikkieläinten tarvikkeet ja ruuat ovat tyypillisiä tuotteita, joita liikkeestä etsitään.

Juha Saarela aloitti Puuilon toimitusjohtajana neljä vuotta sitten. Tuolloin avattiin ketjun 16. kauppapaikka. Alalla koko ikänsä työskennellyttä Saarelaa kiehtoi ajatus siitä, että hän pääsee kasvattamaan ketjun liiketoimintaa. Viimeisen 3–5 vuoden aikana liikkeitä on avattu keskimäärin neljä vuodessa. Kasvuvauhti vuositasolla on viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin 23 prosenttia. Viime tilikauden liikevaihto ylsi 240 miljoonaan.

Nyt Puuilosta löytyy rakennustarvikkeiden lisäksi käsi- ja sähkötyökaluja, lvi- ja sähkötarvikkeita, autotarvikkeita, talous- ja puutarhatavaraa ja lemmikkitarvikevalikoima. Kotiin, mökille, lemmikeille ja autoon. Asiakaskunta on myös selkeästi nuortunut.

Kilpailijakenttä on Saarelan mukaan sirpaleinen. Kilpailijoikseen hän luettelee muun muassa Bilteman, Motonetin, IKH:n, Kärkkäisen ja Tokmannin.

– Kaikki toimialan yritykset pärjäävät ja kasvu on jatkuvaa. Meillä on mahdollisuuksia jopa tuplata liikevaihtomme, Saarela toteaa ja katselee tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

Tavoitteena on olla yksi suurimmista vähittäiskauppaketjuista.

– Emme ole trendibisneksessä. Kun ymmärrämme asiakkaidemme elämää, pystymme säätelemään toimintaamme sen mukaan.

Uhat ovat hänen mukaansa perinteisiä.

– Muutokset ja liikkeet ovat varsin hitaita meidän näkökulmasta. Valikoimamme on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön. Muutokset eivät tapahdu nopeasti.

Kysyntää ovat lisäänneet koronakriisin aikana hankitut mökit ja veneet.

– Niistä pidetään huolta tulevinakin vuosina, Saarela arvioi.

Haastattelun jälkeen Juha Saarela lähettää sähköpostiviestin: Päätimme yhdessä aiempien omistajiemme kanssa, että Puuilosta tehdään julkinen listayhtiö. Haluamme näin parantaa tunnettuuttamme ja koemme, että Puuilolle on hyvä, jos sillä olisi mahdollisimman laajasti yksityisomistajia. Olemme vähittäiskauppa ja tällainen omistus tukisi meitä ja palvelisi asiakkaitamme erittäin hyvin. Nyt, torstaina 24.6. olemme listayhtiö, ja tämä on hieno virstanpylväs meidän tarinassamme.

Hän kiittää viestissään asiakkaitaan luottamuksesta ja osoittaa erityisen kiitoksen henkilökunnalle uurastuksesta koronan keskellä.

Mutta mistä Puuilo-nimi keksittiin?

– Onhan se hullunkurinen nimi, joka jää varmasti mieleen. Yrityksen alkuperäisen perustajan isä, puolankalainen opettaja Risto Tuomaala valmisti ja myi puisia leluja ja matkamuistoja ajatuksella iloa puusta.

Yhtiöllä, nykyisellä pörssilistatulla sellaisella, on siis konkreettinen ja samalla juureva, pitkä historia taustallaan.