Koronatapaukset lähtivät kovaan nousuun Espoossa, eikä taudin sairastanutkaan ole täysin suojassa –  "Karanteeni ei ole suositus, siellä pysytään"

Korona: Testiin pitää mennä pienistäkin oireista, sanoo sosiaali- ja terveysjohtaja.

Testissä käymisen lisäksi Venäjälle matkustaneiden tulee myös välttää kontakteja muihin ihmisiin ja välttää julkisia paikkoja. Vähäisistäkin oireista on hakeuduttava testiin. Sirpa Repo

Heli Koivuniemi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on todettu maanantaiaamuun mennessä jo yli 200 Venäjältä peräisin olevaa koronavirustartuntaa.

Tautitapausten määrä on kasvanut myös Espoossa.

– Ilmaantuvuudessa on kasvua. Espoo ei onneksi niin paljon noussut kuin Helsinki. Pietarin kisamatka näkyy luvuissa, toteaa Espoon sosiaali- ja terveystoimen vs. talous- ja hallintojohtaja Olli-Pekka Luukko.

Espoon ilmaantuvuusluku oli juhannustorstaina 23,8 ja laskusuuntainen.

Nyt ilmaantuvuusluku on 41,1. Todettuja tartuntoja oli Espoossa torstaina 13, perjantaina 12, lauantaina 20 ja sunnuntaina 10. Viime viikon alussa todetut päiväkohtaiset tartunnat pysyttelivät vielä alle kymmenessä.

Suomen ilmaantuvuusluku on huomattavasti alhaisempi eli noin 20,5.

Kerran koronan sairastettuaan ei ole saanut 100-prosenttista suojaa.

–  Se osoittaa, että kisamatkaturismi on painottunut selvästi etelään eli muualla maassa on tapaukset ovat laskusuunnassa ja Etelä-Suomessa nousseet.

Luukko sanoo, että vielä ei tiedetä varmuudella, mikä variantti on kyseessä.

– Se selviää noin kahden viikon kuluttua. Jos kyseessä on deltavariantti, se on huolestuttavampaa.

Luukon keskeinen viesti on:

– Jos on tullut kisareissulta, on ehdottomasti mentävä testeihin. Myös lähipiirin ja perheenjäsenten on käytävä testeissä. Jos joku ei vielä ole huomannut uutisointia tai käynyt testissä, niin kipin kapin testeihin.

Luukko muistuttaa myös, että testissä käynnin jälkeen on vapaaehtoisesti vältettävä kontakteja, kunnes testitulos on selvä.

– Jos testitulos on positiivinen tai karanteeniin määrätään, siellä pitää pysyä. Se ei ole suositusluonteinen asia. Vaikka tekisi mieli lähteä pörräämään kesällä, on pysyttävä eristyksessä.

Suomessa on jo tiedossa tapauksia, joissa henkilö on saanut tartunnan ja sairastunut jo toisen kerran.

– Kerran koronan sairastettuaan ei ole saanut 100-prosenttista suojaa, Luukko huomauttaa.

Kaksikaan rokotetta ei välttämättä anna täyttä suojaa.

– Laumasuojan idea on, että leviäminen hidastuu ja vaikeutuu. Sataprosenttista suojaa sairastaminen tai rokote eivät ikävä kyllä tuo.

Hän ei kuitenkaan vähättele rokotteiden tehoa.

– Koronarokotteet ovat tehokkaampia kuin tavalliset kausi-influenssarokotteet. Ne suojaavat varsin hyvin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut