Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa viikon kodissa piileskellyt musta otus säikäytti espoolaisen omakotiasujan pahanpäiväisesti – soitto 112:een toi helpotuksen

Luonto: Rantakäärme saattoi etsiä itselleen uutta rauhallista kotia Espoon Kurttilasta, sillä alueen kiivas rakentaminen ajaa eläimiä muualle.

Espoon Kurttilassa asuva Hemo Bensky koki elämänsä säikähdyksen juhannuksen alla, kun hän aamuvarhaisella herätessään näki tumman otuksen luikertelevan makuuhuoneen lattian poikki.

– Se meni jalkojeni edestä ja piiloutui lipaston alle. Ajattelin, että voiko tämä olla totta, Bensky kertaa juhannuksen aatonaattona tapahtunutta kohtaamista.

Bensky ei tuossa vaiheessa aavistanut, että luikertelija oli ihmiselle vaaraton rantakäärme. Asian todellinen laita varmistui vasta pari tuntia myöhemmin, kun palokunta pyydysti käärmeen ja vei sen takaisin luontoon.

– Sitä ennen käärme ehti kadota. Se löytyi lopulta lastemme wc:stä, jossa otin siitä kuvan. Ajattelin, ettei tätä muuten kukaan usko, Bensky kertoo.

Benskyn lapset ovat jo aikuisia ja muuttaneet kotoa pois. Aamulla talossa olivat Bensky ja hänen vaimonsa.

Benskyn epäuskoa lisäsi se, että käärme löytyi kaksikerroksisen omakotitalon toisesta kerroksesta, jonne se oli noussut perheen tietämättä.

Bensky arvelee, että eläin oli ehtinyt piilotella talossa noin viikon.

– Noin viikkoa ennen juhannusta pidin alakerran ovea auki, koska oli kovat helteet. Ilmeisesti käärme tuli tuolloin sisään ja piilotteli talossa.

Bensky sanoo, että puoliksi pimeässä tapahtunut kohtaaminen oli pelottava, sillä tunnistamaton otus tuntui isolta. Pelkoa lisäsi se, että ensikohtaamisen jälkeen käärme katosi uudelleen näkyvistä.

Kun käärme sitten löytyi uudelleen, oli se helpotus.

– Kuulostaa hassulta todeta, etten ikinä aikaisemmin ole iloinnut nähdessäni käärmeen, Bensky sanoo.

– Kuvien perusteella voi päätellä, että se on rantakäärme. Mutta sitä ei mieti aikaisin aamulla puoli pimeässä makuuhuoneessa, kun sellainen luikertelee yhtäkkiä edessä, hän huomauttaa.

Benskyn kotimaisemissa Kauklahdessa ja Kurttilassa rantakäärmeet eivät ole harvinainen näky, ja niitä tapaa myös lahden toisella puolella Kirkkonummella.

Bensky arvelee, että hänen kohtaamansa yksilö on voinut lähteä etsimään rauhallista elinpaikkaa, koska alueella rakennetaan kiivasta tahtia.

– Tässä ympäristössä on rakennettu paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Kuulin, että rakentaminen voi laittaa käärmeen hakeutumaan rantojen kosteikoista pois.

Wikipedian mukaan lisääntynyt ranta-asutus ja muu maankäyttö on hävittänyt rantakäärmeen talvehtimispaikkoja. Tihentynyt tieverkosto ja lisääntynyt liikenne uhkaavat myös lajia, sillä käärmeitä kuolee autojen alle.

Rantakäärme on suurin Suomen luonnossa esiintyvistä käärmeistä ja se on rauhoitettu. Käärmeen tappamisesta voi joutua maksamaan korvauksia. Korvausarvo on 252 euroa.

Rantakäärme on myrkytön ja ihmiselle ja kotieläimille harmiton. Mikäli rantakäärme tulee kotiin, voi apua soittaa 112-hätänumerosta.