Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistönvälittäjät moittivat Digi- ja Väestövirastoa pitkistä viiveistä – "Moni asuntokauppa on mennyt pieleen"

Digi- ja Väestövirasto on epäonnistunut tehtävässään ja hidastaa asuntokauppaa merkittävästi, suomii Suomen Kiinteistönvälittäjät ry.

Väestörekisterin toiminnot siirtyivät viime vuoden alussa Digi- ja Väestövirastolle (DVV). Muutos koskettaa erityisesti kuolinpesiä, joiden tulee hankkia virkatodistuksia ja sukuselvityksiä sekä edunvalvonnan päätösten vahvistuksia.

Viiveet ovat osuneet jopa 25 prosenttiin asuntokaupasta, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjät (Skvl). Viiveet ovat Skvl:n markkinakyselyn perusteella olleet keskimäärin yli puolitoista kuukautta ja monin paikoin jopa yli kolme kuukautta.

– Valitettavasti tässä on epäonnistuttu, sillä todella moni asuntokauppa on mennyt pieleen valtavien viiveiden vuoksi. Kärsijänä on tässä tavalliset kansalaiset, jotka eivät voi edetä asuntokaupoissa ennen kuin esimerkiksi perunkirjat on tehty valmiiksi, toteaa Skvl:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Asuntomarkkinat vakaantuvat Skvl:n ennusteen mukaan kesän ja syksyn aikana. Yli vuoden jatkunut myyjien haluttomuus myydä on selvästi taittunut kevään aikana ja tarjontaa on tullut markkinoille lisää.

Erittäin vilkas kaupankäynti pitää kuitenkin edelleen tarjonnan kokonaismäärän normaalia niukempana. Nopeimmin kaupaksi menevät hyväkuntoiset uudemmat asunnot.

– Upeaa, että koronan myötä suomalaiset löysivät Suomen uudelleen sekä omakoti- ja rivitaloasumisen, että mökkeilyn muodossa, Mannerberg iloitsee.

Hänen mukaansa asuntomarkkinat eivät ole sakkaamassa, sillä piristyvä työllisyys ja alhaiset korot tukevat erittäin vahvaa kysyntää. Myös Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien asunnon ostoaikomus on historiallisen korkealla.

– Uskomme, että kesähelteet ovat hiukan rauhoittaneet alkukesän kiivainta kaupankäyntiä. Kun sää palaa normaaliin, kauppa hyppää jälleen huippulukemiin.

Mannerberg toivoo vielä pankkien ja Digi- ja Väestöviraston saavan resurssinsa riittäviksi, "jolloin markkina pyörisi vieläkin vilkkaammin".

Mökkien kysynnän selvä kasvu jatkuu edelleen tänä vuonna. Ennusteen mukaan sekä kauppamäärät että hinnat ovat noin kolmen prosentin nousussa edelliseen neljännekseen verrattuna.

Loma-asunnoissa ostajat ovat kuitenkin vaativia ja haluavat rantaa, hyvät kulkuyhteydet vakituisesta asuinpaikasta ja ympärivuotiseen käyttöön sopivan kohteen.

Myös remontoitaville rantakohteille on ostajia liikkeellä, mutta niiden hinnat eivät ole nousussa.

Rantatonttien kysyntä on selvässä kasvussa Etelä-Suomen kunnissa ja muulla rannikkoseudulla.

– Loma-asuntojen kysyntä on ollut tasaisessa nousussa viimeiset viisi vuotta. Vuosi 2020 toi valtavan lisänousun ja nyt kauppa käy edellisen vuoden tahtiin tai jopa vauhdikkaammin. Loma-asuntojen ostajat tuovat myös monille muuttotappiokunnille merkittävää liikennettä, Mannerberg toteaa.

Vuokra-asuntojen tarjonta on koronarajoitusten vuoksi ollut runsasta, kun opiskelijat ovat puuttuneet lähes kokonaan markkinoilta.

Ennusteen mukaan kesällä alkaa selvä muutos vuokramarkkinoilla. Vuokra-asuntojen kysynnän nousua ennustaa jo lähes puolet Skvl:n jäsenvälittäjistä. Odotettavissa on, että vuoden loppuun mennessä vuokramarkkinat ovat normalisoituneet.

Suomen Kiinteistönvälittäjät koostuu yli neljästäsadasta jäsenyrityksestä ja lähes 1 600 välittäjästä. Tuoreeseen markkinakyselyyn vastasi noin 75 prosenttia jäsenyrityksistä.