Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matinkylässä on 15 tunnelia, jotka halutaan nyt palvelemaan asukkaiden aisteja – julkiset taideteokset voisivat säästää jopa tuhansia euroja, arvioi asukasaktiivi

Kulttuuri: Alueen viisitoista tunnelia voisivat toimia taidegalleriana.

Matinkylästä voisi tehdä entistä viihtyisämmän taiteen avulla. Matinkylä-seura haluaisi, että alueen 15 alikulkutunnelista tehtäisiin taiteen alustoja. Toisena tärkeänä toiveena on, että kulttuurin ja yhdistysten käyttöön saataisiin tiloja.

– Tunnelit kuvattiin kevättalvella. Olisi hienoa, että aluetta ajateltaisiin kokonaisuutena ja tänne kehitettäisiin ulkona oleva taidegalleria, Matinkylä-seuran puheenjohtaja Sirpa Aarniolehto-Kotilainen sanoo.

– Taide olisi nähtävyys ja teokset voisivat olla myös opetuskohde, hallituksen jäsen Antero Krekola lisää.

Krekolan mukaan taide ehkäisee töhrimistä ja tuo tätä kautta tuhansien eurojen kustannussäästöjä kaupungille ja taloyhtiöille.

Tunnelitaiteesta voitaisiin luoda kokonaisuus, joka edustaa monipuolisesti taiteen eri tyylejä ja lajeja. Kuvataiteen lisäksi alikulkutunneleissa voisi olla valo- ja äänitaidetta. Lähtökohta voisi olla se, että joka kulman takana on jotain kiinnostavaa nähtävää.

Taide loisi alueelle omaa identiteettiä, kohentaisi paikan imagoa, tuottaisi elämyksiä ja loisi iloa ja viihtyisyyttä.

Joka kulman takana voisi olla kiinnostavaa nähtävää.

Taide kohottaisi alueen kiinnostavuutta myös matkailun näkökulmasta. Espoossa on kotikaupunkipolkuja, jotka esittelevät muun muassa alueen arkkitehtuuria. Matinkylässä voisi olla taidepolku, joka houkuttelisi ihmisiä kauempaakin.

Matinkylä-seuran edustajat veivät Emma Espoon modernin taiteen museon kokoelmaintendentti Henna Paunun kävelykierrokselle Matinkylään. Emmassa suhtaudutaan myönteisesti Matinkylän taideprojektiin.

– On tärkeää tehdä yhteistyötä ja kysellä ihmisten toiveita. Asukkaita voidaan myös osallistaa tekemiseen, mutta se ei ole ainoa tapa tehdä, Paunu pohtii.

Paunun mukaan Emmalla on hyvät valmiudet hankkia taidetta, vaikka budjetti ei iso olekaan.

Ratkaisuja voidaan etsiä suoraan Emman kokoelmasta tai hankkia uutta taidetta. Emmalla on käytössä toisinnettava konsepti eli teos ei ole paikkasidonnainen, vaan sitä voidaan käyttää myöhemmin muualla. Esimerkiksi Weegeen työmaa-aitaa elävöittänyt Ilona Niemen teos on yksi tällainen. Saattaa olla, että osia siitä nähdään Matinkylässä.

– Jos tänne tilataan uusia teoksia, ne voivat olla uniikkeja maalauksia, mutta muutkin ratkaisut ovat mahdollisia, esimerkiksi valokuvat, jotka tulostetaan alumiinille.

Sirpa Aarniolehto-Kotilaisen mukaan yksi ajatus onkin ollut Kamu Espoon kaupunginmuseon kokoelmaan kuuluvien valokuvien hyödyntäminen.

– Jos valokuvia käytetään, niin silloin pitää heti erottaa, mikä on taidetta ja mikä historiaa, Paunu huomauttaa.

Paunun mukaan alueella pitää käydä uudestaan ja miettiä, mihin teoksia sijoitetaan. Ensimmäisessä vaiheessa voitaisiin toteuttaa viisi kohdetta.

Monien mielestä parasta Matinkylää ovat Tynnyripusto ja Matinniityn viheralue.

– Jospa saisimme tulevaisuudessa Matinkylän kartanon kulttuurikäyttöön. Matinkylän kartanossa voisi olla vaikkapa kulttuurikahvila, jossa voisi järjestää myös erilaisia kursseja ja taideleirejä, Aarniolehto-Kotilainen toivoo.

Kartanon puistossa voisi olla taidetta, vaikkapa ite-taidetta.

– Koska kartano on lähellä urheilupuistoa, siinä yhdistyisivät fyysinen ja henkinen kulttuuri, Krekola huomauttaa.

Matinkyläseuralaisten mielestä olisi hyvä, jos myös Matinkylän vanha terveysasema saataisiin tulevaisuudessa yhteisölliseen käyttöön, kylätaloksi.

Seura on nyt tekemässä kuntalaisaloitetta, jossa ehdotetaan, että kaupunki valmistautuu ottamaan rakennuksen asukas- ja yhdistystalokäyttöön heti, kun sitä ei enää tarvita terveydenhuollon väistötilana.