Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies kosketteli alaikäisiä Espoossa, vinkkaili silmää ja sanoi ikävöivänsä – oikeus vapautti syytteistä

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on vapauttanut neljän alaikäisen seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn miehen.

Syyttäjä vaati 27-vuotiaalle miehelle tuomiota Espoossa tapahtuneista teoista. Teot tapahtuivat tammi–huhtikuussa 2019.

Oikeuden antaman julkisen selosteen mukaan syyttäjä katsoi miehen muun muassa lähennelleen asianomistajia ja kosketelleen heitä eri puolille kehoa, kuten olkapäihin, rintakehään ja kylkiin.

Syyttäjän mukaan mies muun muassa kietoi kätensä yhden asianomaisen hartioille sekä toisen olkapäille, sekä vinkkasi kaikille neljälle silmää ja sanoi ikävöivänsä yhtä.

Kahta asianomistaja mies kosketteli syyttäjän mukaan myös reisistä.

Mies kiisti syytteet. Hän myönsi menetelleensä osittain syyttäjän kuvaamalla tavalla, mutta kiisti seksuaalisen ahdistelun.

Käräjäoikeus katsoi asianomaisten sekä niitä tukevien todistajien kertomusten ja miehen omien sanojen pohjalta näytetyksi, että teot tapahtuivat osittain syyttäjän kuvaamalla tavoin.

Syyttäjän väitteelle, että mies olisi laittanut päänsä yhden uhrin olkapäälle tai kosketellut toista hiuksista ja reisistä ei löytynyt kuitenkaan näyttöä.

Oikeuden mukaan miehen kosketukset kohdistuivat "pääosin muualle kuin tavanomaisesti seksuaalisesti merkityksellisenä pidettyihin kehon osiin".

Koskemiset "eivät ole olleet myöskään puristelua tai sivelyä tai muulla tavoin intensiivistä koskettelua, eikä niihin liittynyt seksuaalissävytteistä puhetta tai eleitä".

Mies oli sanonut myös ikävöivänsä asianomistajaa, mutta se, tai silmän vinkkaaminen, ei oikeuden mukaan ollut asiayhteydessään seksuaalinen teko.

– Silloin, kun fyysistä kosketusta ei voida teko-olosuhteetkaan huomioon ottaen pitää seksuaalisesti olennaisena kosketteluna, teko ei voi täyttää seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä. Näin ollen syytteet on hylätty, oikeus toteaa julkisessa selosteessaan.

Oikeus määräsi tuomion salassa pidettäväksi 60 vuodeksi asianomistajien alaikäisyyden ja asian arkaluonteisuuden takia.

Asianomistajat eivät vaatineet syytetylle rangaistusta tai korvauksia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.