Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjastossa ahkeroivasta siivooja-Akista tuli lasten lemmikki – hississä älyrobotti tarvitsee ihmisten apua

Robotti: Kirkkonummen kirjastossa Fyyrissä kokeillaan yhteistyörobottia siivouksen apuvälineenä.

Kirkkonummen uudessa kirjastossa on ahkeroinut robotti, joka imuroi lattioita siistijien apuna. Robotti tekee itsellistä työtä ja oppiikin siinä samalla.

Kirkkonummen kunta on kokeillut apuvälinettä keväästä lähtien. Robotti liikkuu itsekseen asiakkaiden lomassa ja imuroi tiloja systemaattisesti ennalta tehdyn ohjelmoinnin mukaan.

Moni asiakas on tavannut robotti-imurin ja erityisesti lapset ovat kiinnostuneet siitä. Älyroboteissa on jotain inhimillistä, siksi uusi apuvälinen sai heti nimenkin. Se on Aki.

Ammattikielellä puhutaan cobotista, joka tarkoittaa yhteistyörobottia. Se on suunniteltu auttamaan ihmisiä, ja se tekee yhteistyötä ihmisen kanssa.

Kirkkonummen kunnan tilojen siivouksesta vastaava Johanna Tuppurainen kertoo, että cobotilla ei ole tarkoitus korvata ihmistyövoimaa, eikä sillä haeta ensisijaisesti säästöjä.

– Laite vapauttaa siistijää raskaasta imuroinnista muuhun työhön, kuten esimeriksi pintojen puhdistukseen, mikä on ollut erityisen tärkeää korona-aikana, Tuppurainen tähdentää.

Aki lisää ihmisissä selvästi kiinnostusta siivousalaan.

Samaa asiaa korostaa laitteen maahantuoja.

– Cobotti ei korvaa siivoustyötä, vaan auttaa siinä ja parantaa varsinkin siivouksen laatua, sanoo avainasiakaspäällikkö Ville Kujala Orbotech Finland Oy:stä.

Cobotille eli Fyyrissä Akille on määritelty alueet, joita se käy läpi. Kovin tiukkoihin paikkoihin se ei pääse, mutta laajemmat alueet se käy tarkasti läpi ja kuljeskelee itse kirjaston tiloissa. Hissiin se tarvitsee ihmisen apua.

Cobotissa on sensorit, jotka ”katselevat” ympärille, ja siksi se osaa väistellä ihmiset. Kun este on poistunut, Aki palaa hoitamaan imuroimattoman kohdan.

Jos jossakin tilassa on liian monta ihmistä väisteltävänä, cobotti ymmärtää mennä toisaalle ja palata takaisin myöhemmin. Laitteessa on Kujalan mukaan tekoälyä, ja se oppii työtä tehdessään.

Kujala nostaa esille lisäksi yhden cobotin tuoman hyödyn.

− Se lisää ihmisissä selvästi kiinnostusta siivousalaan.

Cobotti maksaa huoltoineen kunnalle vajaat 600 euroa kuukaudessa.

– On laskettu, että laite on ansainnut kulunsa, kun se imuroi vähintään puolitoista tuntia päivässä, Tuppurainen kertoo.

Kokemukset cobotista ovat olleet kirjastossa hyvät ja Tuppuraisen mukaan saattaa olla, että vastaavia laitteita hankitaan myös muihin kunnan tiloihin.