Espoossa ilmaantuvuusluku nousee yhä – tartunnat jylläävät yhä Suomeen palanneiden kisaturistien joukossa

Jos on ollut tekemisissä Pietarista palanneiden kisaturistien kanssa, on syytä mennä koronatestiin, vaikkei oireita olisikaan. Arkisto / Sirkku Aalto

Heli Koivuniemi

Espoon kaupungin vanhusten palvelujen johtajan Minna Hoffströmin mukaan koronavirustapausten ilmaantuvuusluku on yhä noussut Espoossa. Viimeisin, tänään ilmoitettu ilmaantuvuusluku on 50,4. Neljän päivän takainen luku oli 41,1, viikko sitten torstaina 26,9.

Pietarin Suomeen palanneiden kisaturistien kotiutumisesta on kulunut nyt noin viikko. Venäjältä palanneilla matkailijoilla on todettu tähän mennessä 309 tartuntaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Jatkotartuntoja on todettu Husin tiedotteen mukaan noin 40.

Tilanne voi Hoffströmin mukaan olla jo rauhoittumassa Espoossa.

– Jos tartunnan saaneet ihmiset on saatu kiinni ja asetettu karanteeniin.

Hoffström sanoo, että juhannus voi sotkea tilannetta ja riskinä on, että juhannuksena tartunnat ovat levinneet. Hän toteaa, että Lahdesta kerrottiin jo isoista tartuntaryppäistä ravintoloissa. Muillakin alueilla ryppäitä on jo esiintynyt.

Hoffström kehottaa toimimaan nyt maltillisesti. Tilannetta seurataan vielä viikonlopun yli tarkkaan.

– Toivotaan, että maanantain luvut olisi menossa toiseen suuntaan.

Hän toistaa yleisen ohjeen kaikille: koronaturvallisuuteen on nyt kiinnitettävä huomiota.

– Kokoontumisrajoituksia, käsihygieniaa on noudatettava ja maskeja pidettävä. Pienistäkin oireista on mentävä testiin. Vaikka oireita ei olisi, kannattaa testiin mennä, jos on ollut kisaturistien kanssa tekemisissä.

Ilmaantuvuusluku kertoo koronatautitapausten määrän 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden ajalta. Maaliskuiset luvut olivat huomattavasti korkeampia. Silloin ilmaantuvuusluku nousi jo 250:een. Joulukuun alussa ilmaantuvuusluku oli 203,3.

Kaikkiaan Espoossa on sairastunut nyt yhteensä 9 365 kaupunkilaista koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Maanantaina avataan Hoffströmin mukaan rokoteajat 12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille. Rokotetilanne etenee normaalisti.

– Joitakin tehosterokotusten peruutuksia on lomista johtuen tullut, mutta normaalissa rytmissä edetään.

Nopeutettu aikataulu ulkomaille lähtijöille

Espoon kaupunki tiedotti tällä viikolla, että tehosterokotuksen antamista päätettiin pääkaupunkiseudulla nopeuttaa.

Muutos koskee henkilöitä, jotka ovat lähdössä ulkomaille opiskelemaan tai töihin. Opiskelijavaihdon tai ulkomaankomennuksen pitää olla tiedossa ja varmistunut, ei vain mahdollinen. Ulkomailla oleskelun on oltava vähintään kolmen kuukauden pituinen. Pelkkä lomamatka ei riitä syyksi.

Jonoon voi ilmoittautua täyttämällä kaupungin sivuilta löytyvän lomakkeen. Tietojen perusteella arvioidaan, voidaanko tehosterokotuksen ajankohtaa aikaistaa. Hyväksytyille soitetaan erikseen, jotta ajan voi varata.

Lomakkeessa kysytään nimi, puhelinnumero, johon voi soittaa, ulkomaille lähdön syy ja ajankohta. Lomakkeeseen on liitettävä jokin todiste lähdöstä, kuten kutsukirje oppilaitoksesta tai työnantajan todistus. Lisäksi tarvitaan tieto siitä, milloin on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut