Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taivas varjele mitä sieltä tulee...?! – Tällainen helleputki on nyt luvassa Suomessa, kaikki sääennätykset sulavat

Heinäkuu on jatkanut Suomessa jo kesäkuussa tutuksi tullutta hellekautta – ja jatkoa seuraa. Monella paikkakunnalla on mitattu ennätysmäisiä helteitä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila paljastaa, että helleputki ei katkea vielä ensi viikollakaan.

– Ei ole mitään merkkiä siitä, että lämpötila putoaisi, pikemminkin päinvastoin, Jylhä-Ollila kertoo.

– Helpotusta ei siis ole luvassa, vaan hellettä riittää ainakin ensi viikon puoliväliin saakka, todennäköisesti pidempäänkin.

Helle ei helli pelkästään eteläistä Suomea, vaan esimerkiksi Lapissa ylitetään helleraja, joka on 25 astetta.

Myös yöllä lähestytään Suomessa Jylhä-Ollilan mukaan hellerajaa, sillä öiseen aikaan lämpötila pysyttelee jopa 20 asteen tuntumassa.

Hautovan helteen tukaluutta lisää se, että ensi viikolla on lähes tuuletonta.

– Kyllä pitkiä hellejaksoja on toki ollut aiemminkin, mutta nyt käsillä oleva jakso on aika lailla harvinainen.

– Sateistakaan ei ole viilentäjäksi, sillä niitä ei ensi viikolla nähdä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin.

Lähinnä vain osassa Lappia kesäkuu oli harvinaisen lämmin eli siellä vastaava lämpö toistuu keskimäärin kerran 10–30 vuodessa.

Koko maan keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea: noin 16,5 astetta. Tämä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953 jopa 0,3 asteella.

Kesäkuun keskilämpötila vaihteli kaakon noin 20 asteesta Käsivarren vajaaseen 10 asteeseen. Lämpötilat olivat 2-6 astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella.

Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila 19,3 astetta oli vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein.