Tällaisia uniikkeja rakennuksia Espoon kaupunki myy pois – "Voi olla etteivät menisi kaupaksi muualla"

Espoon Automuseo ry osti keväällä 50 000 euron kertasuorituksella Espoon kaupungilta käyttämiensä näyttelytilojen rakennukset ja teki kiinteistön alueesta 30 vuoden maanvuokrasopimuksen. Päivi Tuovinen
Katja Riihola

Katja Riihola

Rödskogin puukoulu, Juppin päärakennus 1800-luvulta, Espoon automuseo sekä Laajalahden ja Lintuvaaran koulujen opettajien asuntolat.

Siinä viimeisimpiä Espoon kaupungin omistuksessa olleita rakennuksia, jotka kaupunki on myynyt tai päättänyt myydä.

Espoon kaupunki pyrkii eroon niistä rakennuksistaan, joita se ei tarvitse omaan toimitilakäyttöönsä, kertoo toimitilapäällikkö Mauri Laurila Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksesta.

Viime vuonna kaupunki myi neljä kohdetta. Tänä vuonna neljät kaupat toteutuivat jo kesään mennessä, ja syksyllä myyntiin on tulossa toiset neljä kohdetta, Laurila kertoo.

– Ostajilta löytyy ammattitaitoa, harrastuneisuutta ja taloudellista riskinottokykyä. Se on hienoa. Voi olla, että nämä eivät menisi kaupaksi muualla päin Suomea. Espoo on kiinnostava alue, erityisesti asunnoiksi tarkoitetut kohteet kyllä kelpaavat.

Esimerkiksi Juppiksi tai Jupperiksi kutsuttu suojeltu rakennus herätti myytäessä suurta kiinnostusta. Juppin 1800-luvulla rakennettu päärakennus sijaitsee keskiaikaisella talonpaikalla Kurttilan kaupunginosassa.

– Joskus myyntiin tulee uniikkeja kohteita, niin kuin tämä niin sanottu Jupperin kartano. Myimme sen vuokratontilla ja siihen liittyvällä rakennuksen suojelua kunnioittavalla kunnostusvelvoitteella.

Lintuvaarassa sijaitsevan kahdeksan asunnon rivitalon kaupunki puolestaan päätti myydä Asuntoleijonat Oy:lle ja Realistamo Oy:lle tarjouskilpailun perusteella. Rivitalo oli rakennettu opettajien asunnoiksi 1950-luvulla.

Pohjoisespoolaisen Rödskogin puukoulun kauppa on loppusuoralla. Pro Rödskog -yhdistyksestä kerrotaan, että 20 000 euron kauppasumma on maksettu, mutta kauppakirjoja kaupungin kanssa ei vielä ole allekirjoitettu. Koulurakennus myydään maanvuokrasopimukseen liittyvällä kunnostusvelvoitteella. Katja Riihola

Kaupungin myytävien kohteiden salkussa on kymmeniä rakennuksia.

– Koitamme muokata näitä kohteita niin, että ostaja pystyy hyödyntämään ja me myymään ne.

Myyntivalmistelut vievät monesti paljon aikaa.

– Osaa emme saa myyntiin vuosiin muun muassa pitkien kaavoitusprosessien takia.

– Myös suojeluasiat selvitetään Espoon kaupunginmuseon kanssa, Laurila kertoo.

Kaupungin verkkosivuilta selviää, että Kurttilassa sijaitsevan Åminnen kartanon käyttötarkoitusta ollaan muuttamassa yleisten rakennusten korttelialueesta toimisto-, palvelu- ja/tai asuinkäyttöön. Åminnen kartanon päärakennus ja pihapiirissä oleva autotallirakennus aiotaan suojella.

Lisäksi muutoksella poistetaan purkuluvan saaneen suojellun Uraali-rakennuksen asemakaavallinen suojelu ja mahdollistetaan uusien pientalojen rakentaminen sen tilalle.

– Kartanoa on jo kysytty ja olemme harkinneet myyntiä, Laurila kertoo.

Kaupunki ei kuitenkaan myy kohteita itse, vaan ne annetaan kilpailutetuille kiinteistönvälittäjille myytäviksi.

– Tilapalvelujen toimintaohjeen mukaan tiloja hankitaan ja hallinnoidaan Espoon kaupungin palvelujen tuottamiseen. Myyntiin laitettavat kohteet eivät enää toteuta tätä eikä Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman tavoitetta, kommentoi asiaa Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen sähköpostitse.

– Tyhjillään niistä tulee vain kustannuksia, eikä liikelaitos voi toisaalta ylläpitää runsaita tiloja kaupungin ulkopuoliseen käyttöön, Laurila jatkaa.

Laurilan mukaan Karhusaaren ja Träskändan kartanon myyminen ei ole nyt esillä.

– Träskändan julkisivukorjaus lykkääntyi budjettiin nähden liian kalliiden tarjousten takia. Pohdimme miten edetä. Myös Karhusaareen on tulossa pientä kunnostusta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut