Helle: Tukala kuumuus rassaa vanhuksia, kun pienessä asunnossa lämpöasteita voi olla jopa 30.
Moni ikäihminen tuskailee nyt kuuman sään takia.
Martti Valo, 84, selviää helteistä juomalla paljon vettä ja vichyä ja pysyttelemällä sisätiloissa rivitaloasunnossaan.
– Juon paljon, ehkä liikaakin vettä, sillä sen makuun alkaa jo tympääntyä. Pysyttelen varjossa ja käyn useita kertoja päivässä suihkussa, listaa Valo vinkkejään, joilla hän helleaallon keskellä pärjäilee.
Asunnon viilentäminen on hänen mielestään vaikeinta, koska sisälämpötila nousee helposti 30 asteeseen, kun läpivetoa on hankala saada aikaan. Kaihtimet Valon pariskunta pitää tiukasti kiinni, etenkin auringon puoleisissa ikkunoissa.
– Asunnot ovat siinä määrin puutteellisia, että ikkunoita ei saa kunnolla auki, hän harmittelee.
Kun ikkunan avaa, se ei pysy auki, vaan paukkuu kiinni, eikä läpivetoa saa syntymään.
Juon paljon, ehkä liikaakin vettä, sillä sen makuun alkaa jo tympääntyä.
Martti Valo
Valo asuu puolisonsa Raunin kanssa Tuusulan kunnan vuokrakodeissa, jotka on rakennettu yhteen kerrokseen ja esteettömiksi liikuntarajoitteisia ajatellen.
Trooppisen kuumat ja kosteat yöt ovat hankalia jo muutenkin, ja lisähaasteensa tuo särky, jota lonkkaleikkausta odottavalla Martti Valolla on erityisesti öiseen aikaan.
Valot ovat asuneet uudessa asunnossaan kolme vuotta ja viihtyneet hyvin asunnon pienistä puutteista huolimatta.
Saunaa asunnossa ei ole, mutta löylyihin pariskunta pääsee halutessaan vaikka joka päivä lähellä asuvien lastensa luokse. Nyt ei ole tehnyt mieli lauteille istuskelemaan, sen verran tukalaa on omasta takaa.
– Helleaaltoja tulee ja menee joka kesä.
– Nyt hellettä on ollut vasta lyhyt jakso viime kesään verrattuna. Saa nähdä, kuinka kauan nyt saamme ”nauttia” lämpöaallosta, joka varmasti karsii taas vanhuksia rankalla kädellä, sanoo Valo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että kuumuudesta voi aiheutua väsymystä, keskittymiskyvyn laskua ja eriasteisia lämpösairauksia.
Mikäli lämmönsäätely heikentyy, voi seurauksena olla lämpöuupumus. Pahentuessaan se voi johtaa lämpöhalvaukseen.
– Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla ilman viilennyttyä, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.