Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helleilmiö ihmetyttää: Upouusi suojatie musta kuin viivakoodi – "Sama toistuu joka kesä"

Sää: Helteellä maalatut suojatiet ovat mustia.

Helteella katuihin maalatut suojatiet hämmästyttävät: ne ovat lähes mustia, ohuilla valkoisilla raidoilla höystettyjä. Nopealla vilkaisulla suojatiet muistuttavat viivakoodeja, joita kaupan kassat rutiinilla vetävät lukijalaitteista läpi.

Elfving Signum Oy:n työmaapäällikkö Tomi Palmroos sanoo, että suojatiet vaalenevat ajan kanssa.

– Ne ovat tyhmän näköisiä juuri nyt, kun autojen renkaista on tarttunut valkoiseen maaliin mustaa.

Massa, jolla suojatiemaalaus tehdään on tulikuumaa, yli kaksi sataa asteista.

– Sama ongelma toistuu meillä joka kesä, kun teemme kuumalla ilmalla suojateitä, eikä sadetta tule heti maalaustyön jälkeen. Nyt pitäisi sataa kunnolla, että suojatiet muuttuvat valkoisiksi. Koskaan en ole kuitenkaan joutunut näitä korjaamaan, sanoo Palmroos.

Palmroos tekee ryhmineen suojatietä ympäri maata. Kyseinen musta suojatie on Keravalla, josta Palmroos siirtyi jo Seinäjoelle tekemään suojatie- ja parkkiruutumaalauksia.

Palmroosin mukaan ongelmaan on näillä helteillä vaikea löytää ratkaisua edes yötöistä, koska ainoa pelastava tekijä olisi kaivattu sade.

Keravan kaupungilta vakuutellaan, että ilmojen vähän jäähdyttyä sade irrottaa tummentumat pois.

Urakoitsijalle ilmiö on tuttu, ja tilanne korjaantuu, kun vettä tulee taivaalta. Lopputulos on urakoitsijan vastuulla eli kaupungille ei aiheudu asiasta lisäkustannuksia.

Asiasta kertoi ensin Keski-Uusimaa.