Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omnian opiskelija sai sähkösahasta vakavan sirkkelivamman – opettaja tuomittiin sakkoihin, opiskelijalle korvauksia

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian opettaja on tuomittu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Opettaja sai 20 päiväsakkoa, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 500 euroa.

Opettaja ja Omnia velvoitettiin yhteisvastuullisesti suorittamaan opiskelijalle 5 000 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä 800 euroa kosmeettisesta haitasta.

Opettaja on korvausvastuussa vain siltä osin kuin tuomittuja määriä ei saada perittyä Omnialta.

Lisäksi opettaja ja Omnia joutuvat korvaamaan valtiolle yhteisvastuullisesti 6 000 euroa opiskelijan oikeudenkäyntikuluja.

Tapaus sattui 30.10.2018, kun opiskelija osallistui Omnian järjestämälle kurssille. Opiskelija työskenteli pöytä- ja jiirisahalla siten, että sahan jakoveitsi ja terän yläsuojus oli poistettu.

Opiskelijan käsi osui vahingossa sahan terään, jolloin opiskelija sai sormiinsa vakavia vammoja.

Opiskelijan vasemman käden etu- ja keskisormiin aiheutui sirkkelivamma, josta jäi pysyvää haittaa. Vammat edellyttivät kolme leikkausta ja kymmenen kuukautta sairauslomaa.

Opettajan mukaan saha oli sopiva ja turvallinen kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin. Hänen mukaansa opiskelija toimi täysin annetun selkeän ohjeistuksen vastaisesti.

Opettaja kertoi oikeudelle, että tehtävänannon mukaista työtehtävää ei olisi voitu suorittaa jakoveitsen ja teräsuojuksen kanssa, koska puukappaletta ei ollut tarkoitus leikata läpi.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että käytetty saha oli vaarallinen sillä työskenteleville, koska siitä oli irrotettu terän yläsuojus ja jakoveitsi ja sitä oli käytetty ilman asianmukaisia suojaimia vastoin valmistajan ohjeita.

Käräjäoikeuden mukaan opettaja laiminlöi velvollisuutensa huolehtia oppilaidensa turvallisuudesta ja terveydestä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.