Espoon naapurissa uinui vuosien ajan pikku taajama, joka voi nyt kasvaa jopa 15 000 asukkaan keskukseksi – kuvat ja kartat näyttävät, miten huimasti Masala muuttuu

Kirkkonummi: Kunnan itäisen keskuksen Masalan asukasluku yli kaksinkertaistuu, jos kunnan tavoitteet täyttyvät.

Talonrakentaja Samu Syrjä ja rakennusmestari Joni Pennanen tutkivat rakennuspiirrustusta Kirkkonummen kunnan vuokratalokohteen työmaalla Masalan Tinanpuistossa. Puukerrostalon urakoi keskisuomalainen JVR-Rakenne. Talo valmistuu ensi vuonna. Mikko Välimaa

Mikko Välimaa

Kirkkonummen Masala on kasvanut kymmenen vuoden aikana noin parilla tuhannella asukkaalla ja tulevina vuosina kasvu on kiihtymässä.

Mikäli kunnan maankäyttötavoitteet täyttyvät, voi Masalassa olla 2050 mennessä liki 15 000 asukasta.

– Se tarkoittaisi asukasluvun kaksinkertaistumista. Nyt asukkaita on hieman alle 7 000, sanoo Kirkkonummen kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi.

Luomajärven mukaan kasvu tarkoittaa kaupunkimaistumista.

Kasvava väestö tarvitsee myös palveluja. Uusia liiketiloja sijoitetaan esimerkiksi pääväylän, Masalantien kerrostalojen kivijalkoihin.

– Yksi tärkeimmistä kasvun tekijöistä on alueen hyvä saavutettavuus ja sujuvat joukkoliikenneyhteydet myös pääkaupunkiseudulle.

Salen tontti on Masalan paraatipaikka.

Masalan ravintola- ja kauppatarjonta paranee, kun alue saa lisää asukkaita, uskoo kunnanarkkitehti. Uusia liiketiloja tulee asuinkerrostalojen kivijalkoihin. Mikko Välimaa
Bjönsinmäestä purettavaa vanhaa kiinteistöä pidetään Masalan rumimpana rakennuksena. Maineella on katetta. Mikko Välimaa

Tällä hetkellä vasarat paukkuvat Tinanpuistossa Masalantien varressa, jonne rakentuu kerros- ja pientaloalue noin 650 asukkaalle.

Rakentamisvaiheeseen ollaan etenemässä myös Masalan urheilupuiston naapuritonteilla, joilta purettujen rivitalojen tilalle on nousemassa kerrostalokoteja 150–175 asukkaalle.

Masalan urheilupuiston viereen tulee kerros- ja rivitalokoteja. Maanrakennustyöt ovat jo käynnissä. Mikko Välimaa

Likellä rakentamisvaihetta alkaa olla myös Bjönsinmäki, joka tunnetaan Masalan rumimmaksi moititusta entisestä kauppakiinteistöstä.

Graffitien värittämä rakennus on määrä purkaa. Sen paikalle tulee 150 asukkaan kerrostalokortteli ja täydentävää pientalovaltaista rakentamista kirkon ja Furugårdin suojelurakennusten lähiympäristöön.

Bjönsinmäkeen aivan Masalan kirkon tuntumaan tulee pääosin kerrostalokoteja. Kirkkonummen kunta
Katoavaa taajamaperinnettä. Bjönsinmäen uusien talojen tieltä puretaan vanha kauppakiinteistö, jonka seinää on koristanut upea graffiti. Mikko Välimaa

Hyvässä vauhdissa etenee myös Masalanportin alueen uudistaminen. Sundsbergintien varteen, nykyisen ST1-kylmäaseman liepeille nousee lähivuosina kerrostaloja, joihin tulee sekä asuntoja että seniorien palveluasumista usealle sadalle ihmiselle. Tien eteläpuolelle on kaavoitettu paikka uudelle paloasemalle.

Näin ollen vanha Masala on kasvamassa entistä selvemmin kiinni Sundsbergina tunnettuun Kartanorannan asuinalueeseen, jossa etenvät pientalovaltaiset rakennushankkeet. Väliin on suunnitteilla kuitenkin uusi eritasoristeys, joka helpottaa ajamista Kehä III:lle.

– Masalan asukasluvun kasvu luo painetta eritasoliittymän täydelliselle uudistamiselle. Liittymän suunnittelutyö on hyvässä vauhdissa ely-keskuksessa, sanoo Luomajärvi.

Liittymän toteuttamisesta ei ole päätöksiä.

Havainnekuva uudesta korttelista Masalanportissa. Etualalla kulkee rantarata ja taustalla näkyy Kehä III. FCG Arkkitehdit Oy
Majvikin ja Suvimäen alueelle on tulossa koti noin 2 500 asukkaalle. Kirkkonummen kunta

Suurin yksittäinen muutos Masalassa on Suvimäkeen ja Majvikiin kaavailtu noin 2 500 asukkaan asuinalue. Sen kaava palautui äskettäin uuteen valmisteluun yhdyskuntatekniikan lautakunnasta.

– Uusimmassa suunnitelmassa alueen liikenne on järjestetty Sunsbergintieltä Salmitien kautta ja Kehä III:n yli eikä enää Kartanorannan kautta, kuten aiemmin.

Luomajärvi uskoo ratkaisun edistävän kaavahanketta, vaikka se on hänen mukaansa kustannuksiltaan kallis.

Luomajärven mukaan Suvimäen ja Majvikin kaavoituksen haasteena on taloudelliset reunaehdot.

Uusien liikennejärjestelyiden takia aluetta on laajennettu myös Kehä III:n länsipuolelle. Masalan aseman vieressä sijaitsevien Koneiston hallien paikalle on tulossa asunto- ja työpaikkarakentamista.

Kehä III:n itäpuolelle, Espoonlahden puolelle, on puolestaan suunniteltu kerrostalojen lisäksi myös pientaloasumista. Luomajärven mukaan juna-aseman läheisyys puoltaa alueen tehokasta rakentamista.

Uuttaa ekokylää suunnitellaan Mustikkarinteeseen, parin kilometrin päähän Masalan asemasta. Alueen rakennustyöt voivat alkaa 2025, jos valitukset eivät hidasta prosessia. Kirkkonummen kunta

Toinen iso hanke on Mustikkarinne. Se käsittää Sepänkyläntien varteen, parin kilometrin päähän Masalan asemasta kaavaillun ekokylän sekä pientalovaltaisen täydennysrakentamiskohteen yhteensä noin tuhannelle uudelle asukkaalle.

Hankkeen edellytyksenä on Masalan osayleiskaavan lainvoimaisuus. Osayleiskaavaehdotus tulee päätöksentekoon syksyllä. Luomajärvi arvioi, että ekoälykylän rakentaminen voisi alkaa 2025 tienoilla, jos valitukset eivät viivästytä hanketta.

Näin viihtyisältä näyttää Mustikkarinteen ekokylä arkkitehdin havainnekuvassa. Lundén Architecture company
Alustava visiokuva siitä, miten ekoälykylän pientalot sijoittuisivat suunnitellulle alueelle. Lundén Architecture Company

Masalan ulkonaisen ilmeen kannalta merkittävimpänä Luomajärvi pitää entisen Salen kiinteistön paikalle suunniteltavaa uudisrakennusta. Alueen asemakaavan uudistus alkaa 2022.

– Salen tontti on Masalan paraatipaikka, ja sen rakentamiselle tullaan asettamaan tietyt laatuvaatimukset. Korttelin katutasoon tulee liiketilaa ja ylempiin kerroksiin asuntoja.

Masalantienvarrella sijaitsevaa funkistaloa korjataan. Takana pilkottaa purettava Salen kiinteistö, jonka tilalle on suunniteltu uutta asuin- ja liikekerrostaloa. Mikko Välimaa

Salen vieressä sijaitsevan, parhaillaan remontoitavan funkistalon taakse kunta suunnittelee vehreää Asemapuistoa.

Tavoitteena on myös kehittää pienimuotoinen joukkoliikenteen matkakeskus, jossa bussista vaihto junaan ja päinvastoin olisi mahdollisimman sujuvaa.

Keskustan uudisrakentamisen edetessä keskustasta pohjoiseen myös Masalantien kunnostamista on tarkoitus jatkaa.

Salen kiinteistö on Masalan keskeisin liikepaikka. Se on määrä purkaa ja tilalle rakentaa kerrostalo, joka alakertaan tulee liikehuoneistoja. Mikko Välimaa
Tinanpuistoon, Masalan urheiluhallien viereen nousee kerrostalokortteli, johon tulee 135 yksiötä sekä 30 kaksiota, muttei lainkaan perheasuntoja. Paavo Rantalainen
Hiljaittain remontoitu Masalantie on kokenut täydellisen muutoksen. Tien varteen nousee useita uusia kerrostaloja ja jonkin verran myös rivi- ja pientaloja lähivuosina. Mikko Välimaa

Kaavoitusmääräykset

Yksiöbuumille laitettiin raja

Masalassa asukkaita on puhuttanut Tinanpuiston uusi kerrostalokortteli, johon on tulossa peräti 135 yksiötä ja 30 kaksiota, muttei yhtä ainoaa perheasuntoa. Voiko kortteli säilyä viihtyisänä ja rauhallisena, jos taloissa on vain pikkuasuntoja?

Kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi sanoo, että kyseisen kerrostalokohteen rakentaja toteutti kohteen silloisten kaavamääräysten mukaisesti. Enää sama ei onnistu.

– Olemme reagoineet tilanteeseen nopeasti. Uusissa kaavoissa, esimerkiksi Bjönsinmäessä, yksiöitä voi olla korkeintaan 40 prosenttia ja vähintään neljän huoneen perheasuntoja on oltava ainakin 10 prosenttia kerrostalon pinta-alasta. Lisäksi yksiöiden keskipinta-alan on oltava ainakin 27,5 neliötä ja kaksioiden 37,5 neliötä.

Luomajärven mukaan Kirkkonummi otti uusien kaavamääräysten pohjaksi mallia pääkaupunkiseudun isojen kaupunkien käytännöistä.

– Kirkkonummi teki rajoitukset ensimmäisenä Kuuma-kunnista. Yksiöitä ehdittiin rakentaa runsaasti myös Tolsaan. Sieltä kuulemieni kokemusten mukaan alueelle on muuttanut paljon nuoria ihmisiä, silti alue on säilynyt rauhallisena. Tilannetta kuitenkin seurataan, sanoo Luomajärvi.

Aiemmin sekä Espoo, Helsinki kuin Vantaakin ovat suitsineet yksiöbuumia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut