Syöpäsairaalan toimitusjohtaja löysi uuden kodin Pickalasta, joka muistuttaa hänen mukaansa hengeltään New Jerseytä – kiitoksena hän puuhasi alueelle kaksi huipputason padel-kenttää

Pickala Padelin hallituksen puheenjohtaja Ilpo Tolonen nauttii luonnosta ja ulkoilusta. Kesäisin hän golfaa, veneilee ja meloo. Jos talvi on vähäluminen, hän pelaa golfia, jatkossa myös padelia. Jos talvi on luminen, hän hiihtää golfkentän päälle tehdyillä laduilla. Tauno seuraa isäntäänsä innokkaasti mukana. Heli Koivuniemi

Heli Koivuniemi

Ystävien kanssa keskustellessa syntyi idea. Mitä Pickalasta vielä puuttuu? Padel-kenttä. Perustetaan se, kertoo Ilpo Tolonen.

Nyt hän on juuri perustetun Pickala Padelin hallituksen puheenjohtaja.

Kun padelkenttien perustamisesta tehtiin päätös, Tolonen lupasi olla hallituksen puheenjohtaja ja hänen ystävänsä Jari Waaralinna toimitusjohtaja.

Hallitustyö on Tolosen toinen ammatti. Päätyönään hän toimii syöpäsairaala Docrateksen toimitusjohtajana. Tolonen on työskennellyt vuosia lääketeollisuuden parissa. Hän edustaa yksityistä terveysalaa LPY-yhdistyksessä ja ollut kuultavana kevään aikana sote-uudistukseen liittyen eduskunnan valiokunnissa. Tolonen toimii myös Suomen terveysmatkailu ry:ssä ja on muutamien terveys- ja lääkealan yritysten hallituksissa.

Mutta ne ovat työasioita. Pickalassa titteleillä ei sinänsä ole virkaa.

– Eilen asentelin vihreitä mattoja perustajien kanssa padel-kentän laidalle. Ne hoidetaan talkootyönä. Huomenillalla talkoot jatkuu, hän naurahtaa.

Pickalaa on moitiskeltu siitä, että golfin ansiosta suosionsa huipulla olevalla seudulla on vähänlaisesti majoituspaikkoja. Tolonen on toista mieltä.

– Kyllä tänne pääsee, jos haluaa. Nyt rakennetaan esimerkiksi minivilloja, tonttejakin on myynnissä ja vuokrattaviakin asuntoja löytyy.

Pickalan poikkeuksellisen vahva yhteisöllisyys ja seuraelämä tekivät vaikutuksen Toloseen. Hän asui vuosituhannen vaihteessa muutaman vuoden Yhdysvalloissa, New Jerseyssä.

– Täällä on samanlainen tule mukaan vaan -asenne, ihmisillä on asiat hyvin. En halua ja en jaksa -valittajat puuttuvat.

Toinen vaihtoehto tuolloin kaavaillulle vapaa-ajanasunnolle oli Vierumäki. Silloin olisi pitänyt myydä vene. Meren läheisyys ratkaisi valinnan.

– Täällä voin pitää veneeni omassa rannassa.

Tolonen on 1930-luvulla perustetun Suomen moottoriveneklubin jäsen, mikä oikeuttaa laituripaikan ja saunomismahdollisuuden muun muassa Porkkalanniemen kärjessä Grynnanin saaressa. Veneellä Grynnanille ajaa Pickalasta 25 minuutissa.

Pikkalanlahtea ja -jokea Tolonen hyödyntää melomiseen.

– Jokea kutsutaan leikkisästi Siuntion Amazonaksi.

Störsvikin ja Pickalan alueella asuu ja viettää aikaansa Tolosen mukaan terveydestä ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneita ihmisiä. Sellaiseksi hän määrittelee itsensäkin. Perhe asui vuodesta 1994 Espoossa Friisilässä ja Nuottalahdessa. Kun perheasunto myytiin lasten aikustuessa, Tolonen osti Helsingin keskustasta kaksion. Se hänellä on yhä. Mutta metropolialueen vetovoima houkutteli pimeimpinä talvi-iltoina vain kymmenisen kertaa sinne yöpymään.

– Länsiväylä on ainoa iso väylä, joka vie suoraan keskustaan. Ajan Jätkäsaaresta työpaikalta 34 minuuttia Pickalaan. Laitan takkaan tulen ja rauhoitun, Tolonen kuvailee elämäänsä talven pimeydessä.

Pickalan-kotinsa Tolonen on pyhittänyt perheelleen ja aikuisille lapsilleen, jotka käyvät kerran kuussa pelaamassa hänen kanssaan.

– En ota stressiä golfin pelaamisesta. Pelaan, jos ehdin. Noin kerran viikossa. Aloitin golfin pelaamisen vasta muutama vuosi sitten, koska halusin nähdä golfaavia lapsiani enemmän. He ovat tavoitteellisempia pelaajia.

Golf ei vie Tolosen mielestä liikaa aikaa silloin, jos pelaa ihmisten kanssa, joiden kanssa haluaa viettää aikaansa muutenkin. Hänen koulutettu 9-vuotias golfseuralaisensa on tuttu näky kentällä. Sekarotuinen rescuekoira Tauno ei kuulemma tule viheriöille, eikä ota palloa suuhun.

– Iso etu meille koiraihmisille on, että Pickalassa lemmikki voi kulkea kentällä ja ravintolassa mukana. Tauno ei tiedä mitään parempaa kuin sen, että laitan golfkengät jalkaan. Jos lyöntini eivät kentällä onnistu, vilkaisen Taunoon ja totean, että eihän se oikeastaan haittaa. Meillä on kaikki hyvin.

Palataan padeliin. Pickalaan rakennettiin 30 vuotta sitten kahdeksan tenniskenttää. Kenttien 10 valaisinpylvästä tuotiin yksitellen helikopterilla pääkaupunkiseudulta. Kentän laidalla kiertää jykevä, kivilohkareista rakennettu muuri. Nyt kaksi kenttää on huonommassa kunnossa, ja siihen rakennettiin lauantaina 3. heinäkuuta avattavat uudenkarheat padelkentät.

Valopylväisiin vaihdettiin uudistuksen yhteydessä led-valot. Golfia, tennistä ja padelia voi harrastaa pitkälle syksyyn. Jopa talveen, mikäli lunta ei satele kovin aikaisin.

– Kun päätimme rakentaa padel-kentät, lähdimme hakemaan parasta mahdollista ratkaisua. Espanjalainen PadelGalis-kenttä on World Padel Tour -kisojen virallinen kenttätoimittaja. Sellaisia panoraamakenttiä täältä löytyy nyt kaksi.

Pickala Padelin hallituksen jäsenyys on Toloselle lähinnä ystävyys- ja harrastustoimintaa. Se on hänen panoksensa kotiseutunsa yhteisöllisyyden ja alueen vetovoiman edistämiseksi.

– Padel houkuttelee valtavasti uusia ihmisiä. Se ei ole kallis harrastus. Mailat maksavat 50 eurosta ylöspäin. Pelikerta maksaa muutaman kympin, ja sen voi jakaa neljän pelaajan kesken.

Padelin arvioidaan puuhamiesten mukaan houkuttelevan pelaajia Helsingistä, Espoosta, Kirkkonummelta ja Inkoosta. Samalla tavalla kuin kolmelle golfkentälle ja tennikseen.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut