Tässä ovat houkuttelevimmat kaupungit asuntosijoittajille – Espoon kehittyminen parantaa sijoitusta tulevina vuosina, arvioi asiantuntija

Sijoittaminen: Tiettyjen alueiden hintakehitys Espoossa houkuttelee asuntosijoittajia, vuokralaisia kiinnostavat ympärillä olevat palvelut. Koronapandemian vaikutukset ovat haastaneet vuokramarkkinoita yleisesti.

Espoo ei vielä yllä asuntosijoittajien silmissä houkuttelevimpien kaupunkien joukkoon. Tämä selviää Suomen Vuokranantajien tekemästä listauksesta, jossa kerrotaan kiinnostavimmat kaupungit asuntosijoittamisen näkökulmasta.

Espoo sijoittui listauksessa Suomen kahdeksanneksi kiinnostavammaksi kaupungiksi ja suurten kaupunkien viimeiseksi. Kaupunkeja oli mukana kaikkiaan 27.

Suuret kaupungit pärjäsivät rankingissa yleisesti hyvin. Asuntojen kysynnän odotetaan tiedotteen mukaan elpyvän vuokramarkkinoilla loppuvuoden aikana rokotusten edetessä ja kaupunkien avautuessa.

Suomen Vuokranantajien vuoden 2021 kaupunkirankingin perusteella asuntosijoittajan näkökulmasta houkuttelevimpien kaupunkien kärjessä ovat Tampere, Turku ja Vantaa. Espoon kahdeksanteen sijaan kerrotaan tiedotteessa perusteita.

– Espoo ei pärjännyt vertailussa huonosti, vaikka jäikin pääkaupunkiseudun ja muiden suurten kaupunkien joukossa viimeiseksi. Monesta erillisestä keskuksesta koostuvaa kaupunkia on hyvin vaikea arvioida yhtenä kokonaisuutena, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Raidehankkeiden vaikutus näkyy hänen mukaansa vasta pidemmällä aikajänteellä.

Rajoitukset ovat iskeneet opiskelijoiden sekä esimerkiksi monen palvelualojen työntekijöiden vuokra-asuntojen kysyntään.

– Metron ja joukkoliikenteen vyöhykeuudistuksen myötä erityisesti Matinkylän, Niittykummun ja Tapiolan vetovoima on kasvanut. Länsimetron jatkeen ja Raidejokerin vaikutukset näkyvät jo hinnoissa, mutta vuokralaisilla maksuhalukkuus kasvaa vasta, kun liikennöinti käynnistyy. Tämä heikentää jonkin verran lähivuosina alueiden vuokratuottoa, hän jatkaa.

Espoolaiset vuokranantajat arvioivat kaupunkinsa kehitysnäkymät viime kevään Vuokranantaja-barometrissa viidenneksi parhaaksi.

– Asuntosijoittaja saa keskimäärin Vantaalla parempaa vuokratuottoa ja Helsingissä korkeamman arvonnousun. Kaupunkitason keskiarvojen näkökulmasta tarkasteltuna Espoo näyttää väliinputoajalta, mutta todellisuudessa kaupungista on löydettävissä sekä korkean arvonnousun että vuokratuoton alueita.

Rokkanen arvioi, että asuntosijoittajan kannalta Espoon voimakas kaupunkikehitys ja nopea lisäävät kaupungin houkuttelevuutta.

– On hyvä myös huomioida, että uudet asunnot uusien asemien läheisyydessä voivat hankaloittaa syrjemmässä sijaitsevien ja heikommin varasteltujen asuntojen vuokrattavuutta, Rokkanen pohtii.

Moni asuntosijoittaja suosii Rokkasen mukaan Espoota ja muita kasvukeskuksia juuri sen vuoksi, että asuntojen arvokehitykseen tai uuden vuokralaisen löytymiseen liittyy vähemmän riskejä kuin pienemmissä kaupungeissa.

– Suurissa kaupungeissa erot kaupunginosien välillä ovat kuitenkin suuret. Erityisesti Espoossa alueiden arvonnousussa, maineessa, yhteyksissä ja lähipalveluissa on suurta vaihtelua.

Asuntojen kysynnän odotetaan tiedotteen mukaan elpyvän vuokramarkkinoilla, kun koronapandemiasta selvitään. Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, mikä on hidastanut vuokrakehitystä kasvukeskuksissa ja kääntänyt vuokrat jopa pieneen laskuun monessa keskisuuressa kaupungissa.

Espoossa vapaarahoitteiset vuokrat nousivat tammi–maaliskuussa 0,9 prosenttia vuodentakaisesta. Vuosi sitten vastaava vuokrien vuosimuutos oli 1,8 prosenttia. Pitkittynyt koronatilanne ja asuntotarjonnan kasvu ovat hidastaneet vuokrien nousua. Voimakkaimmin vaikutukset näkyvät kaksioissa.

– Korona ei kyselyidemme perusteella ole lisännyt häiriöitä vuokranmaksussa, mutta vuokralaisen löytyminen on vaikeutunut alkuvuonna koko maassa.

Rajoitukset ovat Rokkasen arvion mukaan iskeneet opiskelijoiden sekä esimerkiksi monen palvelualojen työntekijöiden vuokra-asuntojen kysyntään.

Hän uskoo, että tilanne helpottuu, kun rokotukset etenevät ja kaupungit avautuvat. Ongelmana on tarjonnan ja kysynnän epäsuhta.

– Tarjontaa on nyt enemmän kuin kysyntää, mikä on vaikeuttanut vuokralaisen löytymistä.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla näkyy tiedotteen mukaan edelleen matkailun pysähtyminen ja vuokra-asuntotarjonnan kasvu lyhytaikaisen majoituksen puolelta.

Muualla Suomessa on nähtävillä merkkejä palautumisesta.

Heinä–elokuu on tiedotteen mukaan vuokramarkkinoiden kuumin sesonki.

– Vaikka alkuvuonna on ollut vuokralaisen markkinat, loppukesästä varsinkin yksiöt liikkuvat todennäköisesti nopeasti. Siksi opiskelu- tai työpaikan varmistuttua kannattaa nopeasti käynnistää asunnon etsintä, kertoo liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comilta tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut