Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsensäpaljastaja piinaa naisia Espoon Westendissä – "Voi olla tosi traumaattista", sanoo pyöräilijä, jonka itsensäpaljastaja yllätti viimeksi lukioiässä – poliisi antaa toimintaohjeet

Espoon Westendissä on tehty kaksi havaintoa itsensäpaljastajasta.

Espoolainen Mia kertoo, että hän meloi viime lauantaina noin kello 7.30 Westendissä sup-laudalla. Tarkoituksena oli rantautua syömään aamupalaa pienelle rannalle, joka sijaitsee itään Westendin uimarannasta.

– Kun olin rannasta parinkymmenen metrin päässä, huomasin pensaan takana liikettä. Ajattelin, että joku tulee varmaan aamu-uinnille, ja mietin, viitsinkö mennä lähemmäksi. Samassa hän tulikin esille.

Kyseessä oli Mian mukaan vanhempi, kenties 50- tai 60-vuotias, normaalivartaloinen kantasuomalaisen näköinen mies.

Mies tuli pensaan takaa rantaan vailla rihman kiertämää. Hän ei mennyt uimaan vaan jäi seisomaan rannalle.

– Hän tuli patsastelemaan siihen hyvin tomerasti. Kun hän huomasi, että käännän laudan, hän huusi, että tule tänne vaan. En reagoinut siihen mitenkään vaan jatkoin matkaa.

Mia kertoo harrastavansa sup-lautailua kahdeksatta kesää. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kohdalle sattui itsensäpaljastaja.

– Minulle se ei ollut mitenkään järkyttävää, kun ikää kuitenkin on, mutta sitä rupesin miettimään, että tuolla liikkuu paljon lapsia ja nuoria, joille tuollainen voi olla traumaattinen kokemus. Eikä kenenkään tietenkään pitäisi iästä riippumatta kohdata tuollaista.

Toisen havainnon miehestä teki espoolainen Isa Merikallio viikkoa aiemmin. Merikallio pyöräili Westendin uimarannan ohi itään yhdeksän aikaan aamulla.

– Vastaan tuli lenkkeilijä, joka oli menossa Westendiin päin. Käännyin sattumalta katsomaan metsikköön, joka on Westendin uimarannasta Koivusaareen päin. Huomasin, että siellä on mies ilman vaatteita. Ajattelin, että joku on tulossa uimasta ja on vaihtamassa vaatteita. Siinä kohtaa en ajatellut sen enempää. Hätkähdin vain, että joku vaihtaa vaatteita niin yllättävässä paikassa, hän kertoo.

Myöhemmin Merikallio tajusi, että kyseessä on itsensäpaljastaja, joka oli tulossa esittelemään itseään lenkkeilijälle.

Myös Merikallio on huolissaan siitä, miten itsensäpaljastaja voi vaikuttaa lapsiin ja nuoriin.

– Harmittavaa ja surullista, kun meillä on niin rauhallinen ympäristö. Ajattelen etenkin nuoria tyttöjä. Vaikka miehellä ei olisi mitään muita aikeita kuin itsensä paljastaminen, se voi olla tosi traumaattista.

Merikalliolla on asiasta omakohtainen kokemus.

– Minulle itselle kävi lukioikäisenä niin, että Munkkiniemen rannassa tuli tällainen puskasta, ja se oli todella pelottava kokemus, vaikka siinä ei tapahtunut mitään fyysistä.

Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Petteri Hyytiäinen kertoo, että Westendissä havaitusta miehestä ei ole tullut tietoa poliisille.

– Partioillemme ei ole tullut hätäkeskuksesta tällaista tehtävää, hän kertoo.

Hyytiäinen ohjeistaa itsensäpaljastajan näkeviä soittamaan hätäkeskukseen, jotta poliisi saa tiedon mahdollisimman nopeasti ja pystyy reagoimaan asiaan. Saatujen havaintojen perusteella poliisi pystyy tarvittaessa kohdentamaan valvontaa. Yleinen hätänumero on 112.

Hyytiäisen mukaan vastaavat tapaukset ovat Espoossa aika harvinaisia.

– Tai ainakaan niistä ei tule tietoa poliisille.