Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasitetuilla parvekkeilla piilee vaara lemmikeille ja pikkulapsille – Onnettomuuksista tehty ilmoituksia Tukesille

Huolehdi lasitettujen terassien ja parvekkeiden turvallisuudesta – muista valvoa pieniä lapsia ja lemmikkejä parvekkeella

Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut ilmoituksia kaatuneista terassilaseista. Korkea terassilasi voi kaatuessaan aiheuttaa vakavan vaaran, Tukein tiedotteessa muistutetaan.

Parvekelasitukset saattavat myös avautua hyvin helposti, jolloin lapsi tai lemmikki saattaa pudota parvekkeelta. Parvekkeen sisustuksessa kannattaa muistaa turvallisuus, ettei pieni lapsi tai lemmikki pääse kiipeämään huonekalun avulla parvekkeen kaiteen yli.

– Parvekkeen lasitus ei muuta tilan käyttötarkoitusta. Parveke on aina suunniteltu ulkotilaksi, jolloin jo turvallisuuden näkökulmasta sillä on erilaiset vaatimukset kuin asuinhuoneistoilla. Esimerkiksi asuntojen ulkoikkunoiden avautuminen pitää olla rajoitettu, mutta parvekkeen lasituksissa tällaista vaatimusta ei ole, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko.

– Myös parveketta sisustaessa on tärkeää huomioida, että lapsi ei pääse kiipeämään esimerkiksi sohvan kautta parvekkeen kaiteen yli. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa koskaan jättää valvomatta parvekkeelle. Parvekelasitukset ovat avattavia ja mekanismista riippuen ne voivat avautua hyvinkin helposti.

Parvekelasitusjärjestelmälle ei ole eurooppalaisia yhdenmukaistettuja standardeja ja niitä ei ole pakko CE-merkitä.

Vaikka parvekelasitusjärjestelmä ei olisikaan CE-merkitty, sen on täytettävä rakentamiselle annetut vaatimukset. Lasirakenteen on oltava sellainen, että rakenteen rikkoutuminen ei saa aiheuttaa putoamisvaaraa tai sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraa. Lisäksi rakenteen ja lasituksen pitää kestää käytöstä johtuvat kuormitukset tai ne olisi suojattava törmäysesteellä. Törmäyskorkeudella olevat lasitukset on tehtävä turvalasista.

Henkilöturvallisuuden vuoksi myös kaiteen korkeudelle ja muodolle on lainsäädännössä annettu vaatimuksia. Parvekkeen kaiteen pitää olla yhtä asuntoa palvelevalla parvekkeella vähintään 1 metrin korkuinen. Säädöksissä määritellään myös kaiteessa olevien aukkojen koko. Siinä ei saa olla vaakasuoria rakenteita tai kuvioita, jotka tekevät kiipeilyn mahdolliseksi.

Terassilasien kaatuminen on voinut johtua terassin puurakenteen elämisestä/painumisesta, jolloin lasit ovat pudonneet yläkiskoilta ja päässeet kaatumaan. Korkea terassilasi voi olla hyvinkin painava ja aiheuttaa kaatuessaan vakavan vaaran.

– Jo terassia suunniteltaessa olisi rakenteissa hyvä huomioida mahdollisen lasituksen asentaminen, kuormat ja se, etteivät rakenteet pääse elämään liikaa. Myös vanhalle terassille lasitusta suunniteltaessa tulee huomioida samat asiat.