Koronavirustartunnat ja etenkin deltavariantti kovassa kasvussa Uudellamaalla – HUS:n ylilääkäriltä vahva vetoomus nuorille

Koronavirustilanne on kääntynyt Uudellamaalla selkeästi huonompaan suuntaan, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

Todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut HUS:n alueella jo kolmen viikon ajan.

llmaantuvuusluku on noussut 68:aan. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohti.

Deltavariantin eli niin sanotun Intian variantin osuus on jo 60 prosenttia kaikista näytteistä ja jopa 80 prosenttia tuoreimmista näytteistä.

Tulokset viittaavat HUS:n mukaan siihen, että deltavariantti on pääasiallisesti tartuntoja aiheuttava viruskanta ja se on syrjäyttänyt suurelta osin muut aiemmat viruskannat.

– Uusia tartuntoja on todettu erityisesti 15–30-vuotiailla, joiden tartuntamäärien nousu pitkälti selittää kokonaismäärässä havaitun nousun. Tartunnat ovat levinneet erityisesti nuorten baari- ja juhlailloissa. Taustalla on myös EM-jalkapallosta lähtöisin olevia tartuntoja, sanoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen HUS:n tiedotteessa.

Järvinen kehottaa nuoria hakeutumaan aktiivisesti koronatesteihin pienissäkin hengitystieinfektion oireissa, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua ja tilanteen heikentyminen estettyä. Samoin kaikki kokoontumiset tulee oireisena välttää.

Jo rokotusten piirissä olevissa ikäryhmissä tartuntoja on ollut vähän.

Järvinen muistuttaa, että lähes kaikki Uudenmaan kunnat rokottavat jo yli 16-vuotiaita nuoria ja koronarokotuksiin tulee varata aika, vaikka vapaata rokotusaikaa ei heti löytyisikään.

Deltavarianttia on esiintynyt HUS-alueen näytteissä jo alkukesästä, mutta sen osuus on selvästi yleistynyt jalkapallon EM-kisoista palanneiden matkailijoiden myötä juhannuksen jälkeen.

HUS:n mukaan tartuntaketjuja on todennäköisesti edelleen piilossa, joten tartuntamäärän pysymistä ennallaan tai jopa kasvamista voi ennakoida seuraavien viikkojen aikana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut