Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helleputki jatkunut jo 30 päivää – kuumuus helpottaa pohjoisessa ja länsirannikolla jo tänään, mutta etelässä pitää vielä odottaa

Kuumuus huipentui Suomessa torstaina, kun Heinolassa mitattiiin Forecan tiedotteen mukaan 34 astetta. Tulevana viikonloppuna helleilma sinnittelee eteläisen Suomen yllä. Maanantaina on luvassa jo helpotusta helteeseen.

Forecan mukaan on kuitenkin mahdollista, että lämpötila nousee vielä hetken aikaa.

Torstain vastaisena yönä rikottiin ennätyksiä, kun yön minimilämpötila oli digitoidun mittaushistorian korkein: Lappeenrannan Hiekkapakassa ja Porvoon Kalbådagrundissa lämpötila ei laskenut alle 24,2 asteen. Tilastoja on tarkasteltu vuodesta 1959 lähtien.

Suomen valtakunnallinen helleputki oli torstaina 15. heinäkuuta jo 29-päivän pituinen.

Helteen määritelmä täyttyy Suomessa, kun päivän ylin lämpötila kohoaa virallisella havaintoasemalla vähintään 25,1 asteeseen.

Valtakunnallinen helleputki saa tiedotteen mukaan vielä jatkoa, sillä hellepäiviä ropisee laariin vielä ainakin kolme kappaletta ennen kuin putki katkeaa.

Pisimmän paikkakuntakohtaisen helleputken muodostaa Kouvola, missä peräkkäisiä hellepäiviä on nyt ollut jo ennätykselliset 28 kappaletta Kouvolan Anjalan havaintoasemalla. Sunnuntaina peräkkäisiä hellepäiviä voi olla yhteensä jo 31.

Säätilastoista selviää, että alueella on esiintynyt keskimäärin eniten hellepäiviä 2000-luvulla.

Perjantain vastainen yö oli vielä hyvin lämmin varsinkin maan etelä- ja itäosassa, missä koettiin vielä paikoitellen trooppinen yö. Sisämaassa lännessä ja pohjoisessa yö oli jo raikkaampi.

Suomen on ylittämässä tiedotteen mukaan perjantaiyön ja -aamun aikana kylmä säärintama, joka putsaa helleilmaa pohjoisesta käsin. Eteläisimmässä Suomessa kylmeneminen ei juurikaan vielä tunnu, sillä perjantaina päivän ylin lämpötila kohoaa etelärannikolla 30 asteen vaiheille, mutta pohjoisempana sisämaassa on jo viileämpää.

Helleraja laskeutuu perjantaina Tampere–Kuopio-linjalle, ja tämän rajan pohjoispuolella palataan jo lähemmäs heinäkuun tyypillisiä kesälämpötiloja. Maan pohjoisosassa ja länsirannikolla jäädään paikoitellen alle 20 asteen.

Tukaliin helteisiin kyllästyneet voivatkin Forecan mukaan riemuita osassa maata jo perjantaina. Eteläsuomalaiset joutuvat vielä hetken hikoilemaan.

Lauantain ja sunnuntain aikana helleilma kamppailee Forecan mukaan viilenemistä vastaan ja vie vielä kertaalleen erävoiton. Helteinen sektori pyrkii levittäytymään eteläisestä Suomesta kohti pohjoista ja onnistuukin vaeltamaan muutamia satoja kilometrejä pohjoisemmas. Lauantaina helleraja kulkee kuta kuinkin Kajaanin korkeudella. Lapissa päivälämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin.

Eteläisessä Suomessa 30 asteen hiostava helle jatkuu vielä sunnuntaina, mutta läntiseen ja pohjoiseen Suomeen saapuva matalapaine ja ukkosrintama alkavat jo viilentää säätä. Pohjanmaan maakunnissa, Kainuussa ja osin myös Lapissa saattaa rytistä ja sataa kunnolla.

Näillä näkymin maanantaina Pohjois-Suomen yli liikkuva matalapaine tekee sen, mistä moni haaveilee nyt hartaasti: se avaa portit Pohjois-Atlantin raikkaalle puhallukselle ja päättää kuukauden mittaisen hellejakson.

17. kesäkuuta alkanut helleputki on siis Forecan mukaan todennäköisesti katkeamassa maanantaina, mikäli ennusteeseen ei tule muutoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että maanantaina missään päin Suomea ei enää mitattaisi hellettä ja etelässäkin sää raikastuisi tuntuvasti.

Päivän ylimmät lukemat asettuisivat luoteisvirtauksen myötä maan etelä- ja keskiosassa 17 ja 22 asteen välille, Lapissa 15 asteen molemmin puolin.

Sään viilenemisestä huolimatta kuivuuteen ei ole tiedossa välitöntä helpotusta eteläisen Suomen osalta, sillä saderintamat näyttäisivät liikkuvan ensi viikollakin pääosin Keski- ja Pohjois-Suomen yli itään.

Huomenna perjantaina Euroopan keskipitkien ja pitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) julkaisee uuden kuukausiennusteen, jota Foreca analysoi tarkemmin. Ennusteessa kurkataan tiedotteen mukaan loppukesän säähän.