Enää joka kolmas nainen ja joka neljäs mies on normaalipainoinen – espoolainen kansanedustaja haluaa päätöksiä sokeriverosta

Espoolainen kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.). Arkistokuva. Johanna Erjonsalo

Janne Koivisto

Espoolainen kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) haluaa, että syksyn budjettiriihessä päätetään sokeriverosta.

– Istumatyö, älylaitteet, autoilu ja kasvava sokerin, suolan ja rasvan käyttö asettavat kansanterveydelle vakavia uhkia, Hopsu sanoo tiedotteessa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoitteena on ollut lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen lisääntymisen pysäyttäminen vuoteen 2025 mennessä.

– WHO:n tavoitteisiin pääseminen vaatii järeämpiä toimia jäsenvaltioissa. Yksi keinoista on ohjata ihmisten kulutustottumuksia terveellisempään suuntaan, Hopsu toteaa.

Hänen mukaansa Suomessa tulisi pohtia vakavasti terveysperusteista veroa hillitsemään sokeripitoisten elintarvikkeiden kulutusta ja ohjaamaan elintarviketeollisuutta vähentämään tuotteiden sokeripitoisuutta.

– Näin voidaan torjua kansanterveydellisiä haittoja.

63 prosenttia naisista ja 72 prosenttia miehistä ylipainoisia

2–6-vuotiaista suomalaisista tytöistä 17 prosenttia ja pojista 27 prosenttia on vähintään ylipainoisia. Lihavia on samanikäisistä tytöistä 4 ja pojista 8 prosenttia.

Nuorista eli 18–29-vuotiaista aikuisista vähintään ylipainoisia on naisista 35 ja miehistä lähes puolet eli 47 prosenttia. Samanikäisistä naisista lihavia on 19 ja miehistä 17 prosenttia.

Yli 30-vuotiaista suomalaisista aikuisista vähintään ylipainoisia on 63 prosenttia naisista ja 72 prosenttia miehistä. Lihavia on naisista 28 ja miehistä 26 prosenttia. Lähes joka toinen (46 %) mies ja nainen on vyötärölihava.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut