Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopalle uusi lintulaji havaittiin Kilpisjärvellä – outo laulaja herätti retkeilijöiden huomion

Suomen ja tiettävästi Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu (Phylloscopus examinandus) havaittiin Enontekiön Kilpisjärvellä, kertoo BirdLife Suomi tiedotteessaan.

Havainto tehtiin sunnuntaina iltapäivällä.

Käsivarren Lapissa retkellä olleet Petteri ja Aleksi Lehikoinen sekä Hanna Laakkonen kuulivat oudon laulajan, jota eivät tunnistaneet.

Näkyviin saatu lintu näytti lapinuunilinnulta, mutta laulu ei sopinut sille.

– Kokeneet määrittäjät kuuntelivat itäisempien sukulaislajien laulua, ja laulu sopikin kamtshatkanuunilinnulle. Varmuuden vuoksi lintu vielä pyydystettiin ja mitattiin.

– Myös mitat sopivat paremmin kamtshatkanuunilintuun kuin lapinuunilintuun. Lopullinen lajimääritys varmistuu, kun linnusta pudonneista höyhenistä tehdään DNA-analyysi tiedotteessa todetaan.

BirdLifen mukaan kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa Tšuktšien niemimaalla, Kamtšatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella.

Laji talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa.

Euroopasta ei ole aiempia hyväksyttyjä havaintoja lajista, joskin Norjasta ilmoitettiin mahdollinen kamtshatkanuunilintu syyskuussa 2016.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia.

Edellinen maalle uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.