"Tartunnat leviävät nyt nuorten aikuisten keskuudessa" – koronan ilmaantuvuusluku noussut rajusti Espoossa

Pandemia: Ilmaantuvuusluku on noussut rajusti heinäkuun aikana ja on nyt 141,5.

Yli 16-vuotiaista espoolaisista 80 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen tai varannut ajan siihen, kertoo Espoon kaupunki. Minna Lyytinen
Minna Airamaa

Minna Airamaa

Koronatilanne on heikentynyt Espoossa huomattavasti heinäkuun aikana. Espoon ilmaantuvuusluku oli maanantaina 141,5, kun se vielä heinäkuun alussa oli 47,6.

Ilmaantuvuusluku kuvaa tartuntojen määrää 100 000 asukasta kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Kaiken kaikkiaan Espoossa oli maanantaihin mennessä todettu 9 830 koronatartuntaa, kertoo Espoon kaupungin johtava ylilääkäri Roope Leppänen. Viime viikolla tiistaista perjantaihin uusia tartuntoja todettiin noin 37–47 päivässä. Viikonloppuisin testeissä käydään yleensä vähemmän, joten uusia tartuntojakin todettiin vähemmän: lauantaina 22 ja sunnuntaina 25.

Esimerkiksi EM-kisoista on tullut Espoossa paljon jatkotartuntoja. Leppäsen mukaan tilanteesta ei voi kuitenkaan syyttää pelkästään yksittäisiä tapahtumia, kuten EM-kisoja tai Hangon Regattaa. Espoon kaupunki kehotti viime viikolla kaikkia Hangon Regatassa olleita hakeutumaan testeihin.

– Tartunnat leviävät nyt nuorten aikuisten keskuudessa kaikenlaisessa sosiaalisessa kanssakäymisessä: ravintoloissa, kotibileissä, yksityistilaisuuksissa, Leppänen sanoo.

Sairaalahoidossa olevien määrä ei Leppäsen mukaan ole juurikaan kasvanut.

– Tartuntoja on todennäköisesti paljolti nuorilla ja nuorilla aikuisilla, joilla taudinkuva on lievempi, eikä sairaalahoitoa tarvita, Leppänen huomauttaa.

Lue myös:

Ensimmäisen koronarokotteen saa nyt ilman ajanvarausta Espoossa

Yli 16-vuotiasta espoolaisista 80 prosenttia on Espoon kaupungin tiedotteen mukaan jo saanut ensimmäisen rokotteen tai varannut siihen ajan. Nuorista 16–19-vuotiaista puolet on joko saanut ensimmäisen rokotteen tai varannut ajan siihen.

Rokotukset pelaavat Leppäsen mukaan hyvin. Rokotusten puhelinpalvelu on edelleen ollut kiireinen, mutta puheluihin on kuitenkin pystytty vastaamaan. Leppänen arvioi, että todennäköisesti moni suunnittelee vielä lomiaan ja haluaa siirtää tehosterokotteen ajankohtaa.

Ylilääkäri muistuttaa, että varovaisuutta tulee edelleen noudattaa.

– Testeissä pitäisi edelleen käydä ja noudattaa ohjeita.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut