Espoon valtuustoon singahtanut pikaluistelija Mika Poutala toivoo nuorille harrastustakuuta: "Voisi kannustaa lapsia liittymään myöhemmin myös seuraan"

Henkilö: Harrastetakuu lisäsi lasten yhdenvertaisuutta, uskoo neljästi olympialaisissa käynyt ex-pikaluistelija Mika Poutala.

Kolme vuotta sitten huippu-urheilijan uran päättänyt pikaluistelija Mika Poutala on asunut Espoossa kymmenen vuotta. Hän syntyi Helsingissä.

– Tämä on enemmän sitä mitä elämältä toivon, Poutala kehuu estoitta nykyistä kotikaupunkiaan.

Kesäkuun kuntavaaleissa Poutala nousi Espoon valtuustoon ensi yrittämällä. Sitä ennen kristillisdemokraattinen puolue oli ehtinyt pyytää neljästi olympialaissa käynyttä luistelijaa kymmenen vuoden ajan ehdokkaakseen.

– Olen aina sanonut, että urheilijana en asetu ehdolle. KD:n perhekeskeisyys ja suhtautuminen yrittäjyyteen vetosivat – ja arvot kohtasivat myös muutoin. Toisaalta he myös kysyivät väsymättä kymmenen vuotta minua politiikkaan, Poutala naurahtaa.

Espoo kasvaa ja kehittyy. Kaupungissa panostetaan liikuntaan ja urheiluun. Kaupunki haluaa seurojen voivan hyvin.

– Yleisellä tasolla meidän liikunta ja urheilu on hoidettu hyvin, ammattiurheilu ei niinkään. Seuroja ja niiden infrahankkeita tuetaan, mutta Espoo ei itse välttämättä panosta huippu-urheilun suorituspaikkojen rakentamiseen.

Poutalan seitsemän- ja yhdeksänvuotiaat pojat liikkuvat ja harrastavat aktiivisesti eri lajeja. Pieni tytär seuraa perässä lähinnä sylissä.

– Uudet tekonurmikentät ja tekojäät palvelevat hienosti vapaa-ajan liikkumista. Toisaalta koulujen käyttöastetta voitaisiin lisätä sillä ajalla, kun ne eivät ole koulujen käytössä.

Koronan aikana moni lapsi on kadottanut suhteensa urheiluun. Poutala innostuu harrastustakuusta, jossa koulujen yhteydessä lapset pääsisivät erittäin matalalla kynnyksellä kokeilemaan eri lajeja.

Harrastustakuu, vähintään yhden mieluisan harrastuksen takaaminen jokaisella lapselle ja nuorelle, on yksi keinoista, joilla pyritään vahvistamaan kunnallista hyvinvoinnin edistämistyötä ja varmistamaan yhdenvertaisten harrastusmahdollisuuksien toteutuminen.

– Tämä voisi kannustaa lapsia liittymään myöhemmin myös seuraan.

Entisellä ammattiurheilijalla on myös näkemys, miten lapset saadaan takaisin seuratoiminnan piiriin. Hänen mielestään seuroille pitää tarjota tukea ja synnyttää heidän kanssaan yhteinen exit-suunnitelma tilanteesta.

– Tilanne on haastava. Kaikki kynnykset ja esteet olisi kyettävä poistamaan, jotta lapset saadaan takaisin seuroihin. Vähävaraisille perheille tulisi saada tukea lapsen harrastustoiminnan jatkamiselle. Seurat voisivat ottaa mallia yritysmaailmasta, tämä tilanne vaatii yhteisöiltä hyvää johtamista ja organisoimiskykyä.

Poutala vertaa suhdetta politiikkaan tilanteeseen, jossa on vasta tavannut tyttöystävän; alussa pitää vähän tutustua ja kihloja voi harkita sitten myöhemmin.

– Olen toki pohtinut mitä se voisi olla. Olen toiminut aktiivisesti urheilukentässä viime aikoina, mutta nyt tutustun valtakunnan politiikkaan ensin näin kunnallistasolla. Tässä on edessä oppimista, mutta toivon, että kykenen heti myös vaikuttamaan positiivisesti Espoon asioihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut