Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valokuvanäyttely esittelee museotiet – Johanna Erjonsalo ja Jetro Stavén antoivat äänen myös teiden varsilla asuville ihmisille

Maakunnat: Johanna Erjonsalo ja Jetro Stavén kävivät kaikilla maan museoteillä ja antoivat äänen myös teiden varsilla asuville ihmisille.

Kangasalan Mobiliassa on 19. joulukuuta saakka esillä Tie vie – Museotiet suomalaisuuden peilinä -valokuvanäyttely, jonka tekijöinä ovat Johanna Erjonsalo ja Jetro Stavén.

Näyttelyssä tutustutaan Suomen kaikkiin 22 museotiehen, joiden historialle ja nykyisyydelle valokuvat tekevät kunniaa. Museoteiden varsilla asuvat ihmiset pääsevät myös kertomaan näyttelyn kautta, mitä tiet heille merkitsevät.

Johanna Erjonsalo sanoo, että museoteitä oli hauska kiertää. Ne ovat hyvin usein mäkisiä sekä mutkaisia ja kulkevat valtateiltä piilossa, keskellä perinnemaisemaa.

– Museotie on monelle hyvin tuntematon käsite vaikka niitä löytyy jokaisesta maakunnasta Päijät-Hämettä lukuun ottamatta. Niihin tutustuminen on loistava idea kotimaan matkailuun, hän vinkkaa.

Pariskunta Erjonsalo ja Stavén valokuvasi projektin kahden vuoden aikana päivätöiden ohessa lomia hyödyntäen.

– Päätimme alussa, että kuvaamme vain kesäisin, jotta teiden luonne tulee kuvissa parhaiten esiin. Teimme yhteensä kymmenen reissua, kilometrejä kertyi suunnilleen kymmenen tuhatta, he kertovat.

Museotie on monelle hyvin tuntematon käsite vaikka niitä löytyy jokaisesta maakunnasta Päijät-Hämettä lukuun ottamatta. Niihin tutustuminen on loistava idea kotimaan matkailuun.

Jetro Stavén kertoo, että he ajoivat jokaisen museotien päästä päähän vähintään pari kertaa varmistuakseen, että valokuvaan tulee tien oikea luonne. Kaikkea ei tiestä kuvaan saa, joten on pakko valita jokin luonteenomainen osa siitä.

Erjonsalo ja Stavén hyödynsivät kuvattavien ihmisten etsinnässä sosiaalista mediaa ja omia kontaktejaan.

– Joillakin teillä kuvattavia olisi ollut jonoksi asti, kun taas toisinaan kameran eteen ei meinannut löytää ketään. Tähän vaikutti yleensä se, oliko tien varrella asutusta, kuinka vireä kyläyhteisö tien varrelta löytyi ja kuinka merkittävä historiallinen arvo tiellä oli.

Näyttelyn Tie vie – Museotiet suomalaisuuden peilinä taiteilijat koki matkan aikana monenlaisia sattumuksia.

Museoteistä ehkä tunnetuin, Raatteentie, kosketti historiansa takia erityisen paljon Erjonsaloa ja Stavénia. He löysivät kuvattavaksi Raatteen Portti -museon johtaja Reima Haapojan, joka lähti heidän kanssaan esittelemään tietä. Reiman isä taisteli tiellä aikoinaan. Reimalla olikin edelleen muistona kaatuneen vihollissotilaan tikari.

– Kauhajoella sattui pieni kommellus. Museotie sijaitsee kansallispuistossa, ja ajoimme sinne Helsingistä nelisen tuntia. Kuvattavaa henkilöä ei kuitenkaan näkynyt missään. Kävi ilmi, että Kauhajoen keskustassa sijaitsee Museotie niminen tie, ja kuvattava oli luullut, että kuvaamme siellä. Jouduimme siis etsimään uuden kuvattavan, ja tekemään uuden reissun Kauhajoelle.