Espoolaiset rikkoivat 10 000 koronatartunnan rajan – tartunnat jylläävät nyt etenkin nuorten aikuisten keskuudessa

Korona: Heinäkuun alun kova kasvu koronatartuntojen määrässä on nyt hidastunut.

Koronatestauspiste Tapiolassa. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin sairastuneiden määrä on ylittänyt Espoossa 10 000 tapauksen rajan. Laboratoriovarmistettuja tautitapauksia oli maanantaina tiedossa 10 050.

Koronan ilmaantuvuusluku nousi heinäkuun alkupuolella rajusti, mutta nyt nousu on tasaantunut.

– Ilmaantuvuusluku on nyt 159,5, kertoo perheiden erityispalvelujen päällikkö Kati Villgren.

Viime viikon maanantaina ilmaantuvuusluku oli 141,5 ja heinäkuun alussa 46,7. Ilmaantuvuusluvulla tarkoitetaan koronatautitapausten määrää 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana.

Ison Omenan rokotuspisteellä on 19. heinäkuuta lähtien saanut ensimmäisen koronarokotuksen ilman ajanvarausta.

– Ison Omenan walk in -rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin. Viime viikolla siellä rokotettiin lähes 500 ihmistä, mutta ruuhkia ei ollut. Siellä on käynyt rokotettavana ihmisiä kaikista ikäryhmistä, ja tätä joustavaa rokotusmahdollisuutta kannattaa nyt hyödyntää, Kati Villgren kannustaa.

Rokotuspiste palvelee aikaa varaamatta maanantaista perjantaihin kello 9.30–11.30 ja 12.15–14.00.

Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana on molemmilla viikoilla tehty vähän yli 10 000 testiä. 14.–20. heinäkuuta tehtiin 10 006 testiä, joista positiivisia oli 2,45 prosenttia. Viime viikolla testejä tehtiin hieman enemmän, 10 141 kappaletta, mutta positiivisten osuus pieneni 2,18 prosenttiin.

Tähän mennessä ensimmäisen koronarokotteen on saanut 64,2 prosenttia espoolaisista. 26,6 prosenttia asukkaista on saanut kaksi rokoteannosta.

Kesän aikana 3 700 espoolaista on halunnut vaihtaa tehosterokotuksen ajankohdan, ja tämä on ruuhkauttanut palvelua.

– Jos sähköisestä ajanvarauksesta ei heti saa aikaa, palveluun kannattaa palata myöhemmin, Villgren sanoo.

Koronavirustilanne Espoossa -nettisivu kertoo, että tartunnanlähteet ovat viimeisen kahden viikon aikana jääneet tuntemattomiksi 53 prosentissa tapauksista. Tartunnat jylläävät nyt nuorten aikuisten eli 18–34 -vuotiaiden ikäryhmässä. Vähiten tartuntoja on yli 55-vuotiailla.

Koronajäljitystä on Villgrenin mukaan tehostettu Espoossa. Positiivisen testituloksen saaneet tavoitetaan 1–2 vuorokaudessa ja altistuneet 2–4 vuorokaudessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut