Kokoomuksen kotoutuslinjauksista nousi kohu – näin espoolainen kansanedustaja oikoo paheksuntaa nostanutta sanamuotoa

Pia Kauma on kokoomuksen kansanedustaja Espoosta. Seppo Korkman / arkisto

Anneli Tuominen-Halomo

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkisti noin viikko sitten kotoutuslinjauksensa, joiden tavoitteena on kannustaa Suomessa humanitäärisistä syistä olevat ihmiset integroitumaan aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Kotoutuslinjausten keskeisenä laatijana on ollut espoolainen kansanedustaja Pia Kauma.

Kokoomus on listannut linjauksissaan yhdeksän konkreettista ehdotusta. Verkkouutisten mukaan kokoomus asettaisi pysyvän oleskeluluvan saannin edellytykseksi työpaikan, riittävän kielitaidon sekä tuntemuksen suomalaisesta yhteiskunnasta.

Lisäksi kokoomus nostaa esiin maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturvan eriyttämisen. Verkkouutisten mukaan puolue ehdottaa linjauksissaan, että ennen riittävää suomen kielen taitoa ja koulutusta sosiaalituet eli tässä tapauksessa kotouttamistuki olisi 80 prosenttia kantaväestön työttömyysturvan tasosta.

Linjauksista nousi julkisuudessa kohu, ja kokoomukselta on tivattu, mitä "kantasuomalaisella" tarkoitetaan. Kuinka monta sukupolvea on pitänyt asua Suomessa, jotta kantasuomalaisuus toteutuu?

– Kotouttamisohjelmassamme on käytetty sanaa "kantasuomalainen". Olemme täsmentäneet termin tarkoittamaan "Suomessa pysyvästi asuvaa Suomen kansalaista" virheellisten tulkintojen välttämiseksi, Pia Kauma oikoi myöhemmin Twitterissä.

Iltalehden haastattelussa Kauma sanoo, että työtä tehtiin hartaudella helmikuusta asti ja prosessin aikana kuultiin 40 ihmistä. Mukana oli Kauman mukaan myös useita maahanmuuttajayhteisöjä, kuten somaliverkostoja ja Viron ja Venäjän maahanmuuttajia edustavia tahoja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut