Lestadiolaisperheen vesa näki lapsena vilaukselta tv:n suutelukohtauksen, ja siitä syntyi palava halu nähdä lisää – nyt hän maalaa Espoon Röylässä Marian ja Joosefin kuvia lapioon, jakkaraan ja nyrkkeilysäkkiin

Näyttely: Lestadiolaisperheessä kasvanut Jouko Ollikainen näki lapsena vilaukselta tv:n suutelukohtauksen. Nyt hän maalaa kristillisiä kuvia yllättäville alustoille.

Yli 100-vuotiaassa sepänpajassa on mystisen hämärää ja suitsukkeet tuoksuvat vienosti. Pajassa on valtava määrä työkaluja ja ne toimivat kiinnostavana kontrastina mitä mielikuvituksellisemmille alustoille maalatuille taideteoksille. Hämärästä tuijottavat Itkevät Mariat ja Arjen Joosefit. Ne ovat graafikko ja kuvittaja Jouko Ollikaisen töitä.

Jouko Ollikainen on toiminut vuosikymmeniä mainosalan yrittäjänä. Luomisvoimaa on riittänyt myös taiteen tekemiselle. Uusia ideoita ja kokeiluja syntyy jatkuvasti. Meneillään oleva Mania-näyttelykin sai sysäyksen uusimmasta kokeilusta.

– Tuttava toi matkoiltaan sormilla piirretyn teoksen. Kokeilin samaa tekniikkaa, ja ajattelin tehdä pienen näyttelyn talon ulkoseinään, Jouko Ollikainen kertaa.

– Vaimoni Magi (valokuvaaja Marita Viljanen) sanoi, että mikset laita näyttelyä pajaan. Niinpä vein teoksia pajaan ja vaimo hoiti ripustuksen.

Pajan Mania-näyttelystä tulikin retrospektiivinen kattaus, joka esittelee monipuolisesti Ollikaisen tuotantoa ja luonnoskirjoja vuosien varrelta.

On kaksi asiaa, jotka ovat vaikuttaneet keskeisesti Jouko Ollikaisen taiteen lähtökohtiin. Ensimmäinen on lestadiolaisesta lapsuudenkodista. Hän näki televisiosta kohtauksen, jossa mies ja nainen suutelivat. Isä sulki kauhuissaan television, mutta pojan mieleen jäi palava halu katsoa ja nähdä.

Toinen vavahduttava lähtökohta oli perheriita, jonka aiheena oli vastuun jakaminen arjesta. Se avasi miehen silmät näkemään uudella tavalla. Riidan ja häpeän tunteen pohjalta hän maalasi ensimmäisen Itkevän Marian.

Tähän mennessä arjen ikoneita, Itkeviä Marioita ja Arjen Joosefeja, on syntynyt yli sata, joista osa on lähtenyt maailmalle.

Lisäksi näyttelyssä on vain aikuisten silmille tarkoitettu eroottisen taiteen kokoelma, Poems for Lips. Nämä teokset ovat 20 vuoden takaa.

Maalausten pohjat ovat yllättäviä: Maria on maalattu nyrkkeilysäkkiin ja Joosef katsoo vakavana jakkaralta.

Jouko Ollikainen hyödyntää monenlaista kierrätysmateriaalia. Hän on maalannut arjen ikonejaan esimerkiksi lapioon, juuriharjaan, suksiin, keilaan, sulkapalloon ja linnunpönttöön.

Siveltimien ja sormien lisäksi teoksia on syntynyt linnunsulalla maalaten. Näyttelyssä on myös potretteja, jotka on maalattu espresso-kahvilla.

– Teokseni syntyvät tunteen kautta. En kauheasti suunnittele niitä enkä liitä töihini filosofista tai tieteellistä pohdiskelua. Kun olen keskustellut näyttelyvieraiden kanssa, olen todennut, että he ovat nähneet teoksissa asioita, joita en ole itse nähnyt.

Taiteilijana Jouko Ollikainen sanoo olevansa edelleen etsijä ja amatööri, mutta hänen mielestään on hienoa tuntea itsensä oppilaaksi edelleen.

– Pitää armahtaa itsensä ja katsoa uteliaana, mitä syntyy. Vaimoltani olen saanut eväitä oman jäljen hyväksymiseen.

Jouko Ollikainen on kehittänyt myös oman opetusmetodin, jota hän käyttää esimerkiksi Omniassa kouluttaessaan tulevia graafikoita. Hän kutsuu sitä rekisteröintipiirrostekniikaksi.

– Opiskelijat tekevät pienelle paperille 30 sekunnin piirroksia. Siinä ajassa ei ehdi vetäytyä itsesensuurin taakse. Kiukku piirtämistä kohtaan laantuu ja uusi matka kohti viivaa alkaa.

Mania-näyttely on avoinna päivittäin 15. elokuuta asti kello 16–19, Luukintie 4:ssä Pohjois-Espoossa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut