Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Suurin osa suomalaisista on tyytyväisiä kotikuntansa demokratiaan

Enemmistö suomalaisista (61 prosenttia) on tyytyväisiä kotikuntansa demokratiaan, selviää Kaks – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Osuus on kutakuinkin sama kuin vuonna 2017 tehdyssä kyselyssä.

Joka neljäs (26 prosenttia) suomalaisista oli eri mieltä väitteen ”demokratia toimii kaiken kaikkiaan kotikunnassani hyvin” kanssa.

Yhtä moni ilmoittaa tarvitsevansa hyvän syyn käydä äänestämässä, kun taas 70 prosenttia ei tarvitse äänestämiseensä erityistä syytä. Tulos kielii Kaksin mukaan siitä, että äänestäminen on monelle kansalaisvelvollisuus ja erityisiä muita motiiveja ei tarvita.

Enemmistö suomalaisista uskoo myös olevansa hyvin kartalla poliittisista kysymyksistä: kaksi kolmesta (65 prosenttia) arvioi ymmärtävänsä tärkeitä poliittisia kysymyksiä hyvin ja vain runsas neljännes (27 prosenttia) torjuu ajatuksen.

63 prosenttia näkee myös, että "puolueiden kautta kansalaisten mielipiteet tulevat päätöksenteossa huomioon otetuiksi". 26 prosenttia on eri mieltä.

61 prosenttia on löytänyt ainakin yhden puolueen, joka ajaa hänen etujaan, ja 20 prosenttia ei. Puolueet puhuttelevat nyt hieman suurempaa osaa suomalaisista kuin vuoden 2017 kyselyssä, jolloin puolueen oli löytänyt 56 prosenttia

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy Kaks – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toimeksiannosta.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup-Kanavalla 18.–23.6 2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 027. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18–79-vuotiasta väestöä.

Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.