Koronatartunnat ovat nousseet viime syksyn tasolle Espoossa – rajoituksia ja ohjeita pitää noudattaa edelleen

Koronatartuntojen määrä on kasvanut Espoossa huolestuttavaa vauhtia. Kuva on Tapiolan testauspisteestä. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on elokuun alkuun mennessä sairastunut 10 445 espoolaista. Koronatartuntojen määrä on nyt Espoossa suunnilleen yhtä suuri kuin viime marraskuussa. Ilmaantuvuusluku on 212. Toistaiseksi suurimmillaan ilmaantuvuusluku oli viime maaliskuussa, kun se nousi lähes 350:een.

Luvuissa näkyy se, että ihmiset ovat alkaneet liikkua ja kokoontua.

– On huolestuttavaa, että ilmaantuvuusluku on noin suuri. Sikäli tilanne on erilainen, että iso osa väestöstä on saanut jo ainakin yhden rokotuksen. Se on hyvä merkki, että sairaalassa olevien sairastuneiden määrä ei ole kovin suuri eikä uusia kuolemia ole Espoossa tilastoitu pitkään aikaan. Tämä kertoo siitä, että rokotukset tehoavat, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Koronatestejä on viime päivinäkin tehty 1 200–1 500 testin päivävauhtia. Vuodenvaihteessa testeissä kävi yli 1 500 ihmistä päivässä.

Svahnin mukaan nyt noin puolet tartunnan lähteistä on tuntemattomia. Toiseksi eniten tartuntoja saadaan samassa taloudessa asuvilta. Sekä ulkomailta että yksityistilaisuuksista tulee viisi prosenttia tartunnoista.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut runsaat 280 000 espoolaista. Rokotukset painottuvat nyt toiseen annokseen, sillä sen on tähän mennessä saanut noin 84 000 asukasta. Jos ensimmäistäkään annosta ei ole ottanut vielä, sen voi hankkia Ison Omenan rokotuspisteestä aikaa varaamatta.

Tavoitteena on, että vähintään 80 prosenttia espoolaisista ottaisi koronarokotuksen. Yli 70-vuotiaiden osalta tänä tavoite on saavutettukin ja 60–69 -vuotiaiden ikäryhmässä ollaan pääsemässä samaan.

Koulut alkavat Espoossa ensi viikolla.

– Toiveena on, että lähiopetukseen mennään. Pääkaupunkiseudulla tehdään yhteinen linjaus siitä, miten toimitaan, Svahn toteaa.

– Kaikkien on edelleen hyvä yksityistilaisuuksissakin noudattaa henkilömääristä ja turvaetäisyyksistä annettuja ohjeita, Svahn muistuttaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut