Kyltit ohjaavat edelleen suljetulle leirintäalueelle, joka on päästetty "Pommi alle ja uusiksi kaikki" -kuntoon – Espoo etsii yrittäjää lähes mahdottomaan tehtävään, josta riippuu leirintämatkailun tulevaisuus kaupungissa

Matkailu: Leirintäalueelle etsitään yrittäjää. Asiakkaille on tarjolla eioota.

Oittaan leirintäalue on kiinni toista kesää. Espoon kaupunki hakee alueelle uutta vuokralaista, joka sitoutuisi alueen kehittämiseen. Hakuaika päättyy elokuun lopussa.

– Leirintäalueelle olisi kysyntää. Kaupungin pitää ratkaista asia, jotta alueelle saadaan pitkäaikainen vuokralainen, liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko sanoo.

Espoo tavoittelee enimmillään 25 vuoden mittaista vuokrasopimusta.

Vuokrattavan alueen pinta-ala on liki kahdeksan hehtaaria. Leirintäalueella sijaitsee vastaanottorakennus, kaksi huoltorakennusta, hirsirakenteinen sauna ja 29 hirsirakenteista mökkiä. Mökeistä 16 on rakennettu vuosina 1975–1980 ja 13 mökkiä on vuodelta 2006.

Rakennukset ovat enimmäkseen huonokuntoisia ja kunnostettavaa on paljon. Sekin vaihtoehto on mahdollinen, että ainakin osa rakennuksista puretaan.

– Leirintäalueella on tähän asti toimittu niissä olosuhteissa, jotka siellä on. Alueelle ei ole löytynyt yrittäjää, joka näkee kasvun mahdollisuudet. Paikkahan on hieno. Nyt etsimme vuokralaista, joka pystyy itse investoimaan alueeseen ja joka sitoutuu kehittämään aluetta yhdessä kaupungin kanssa, Ikävalko sanoo.

Pommi alle ja uusiksi kaikki.

Martti Monto

Hän näkee, että kaupunginkin pitää sitoutua peruskorjaukseen ja infran rakentamiseen, koska se olisi pelkästään yrittäjän harteille asetettuna liian suuri taakka.

Kotimaan matkailu voi tällä hetkellä hyvin.

– En usko, että kotimaan matkailu laantuu senkään jälkeen, kun koronapandemia on ohi. Laadukkaille palveluille on aina kysyntää, Ikävalko sanoo.

Leirintäalueen puute on Espoon kannalta harmillinen asia. Helsingin Rastila on nyt ainoa alue.

– Leirintäaluetta on kovasti kaivattu Espooseen. Pääkaupunkiseudulla ei nyt ole tehokasta ja toimivaa leirintäkapasiteettia kysyntään nähden, Visit Espoon toimitusjohtaja Jaana Tuomi sanoo.

Mahdollisuutta yöpyä luonnossa kysellään jatkuvasti. Nuuksiossa on Tentsile-puisto eli puissa roikkuvia telttoja, joissa voi yöpyä, mutta omatoimiseen telttailuun ei ole mahdollisuutta.

– Meidän kautta tarjolla oleva mökkimajoitus on ollut koko ajan täynnä, Tuomi huomauttaa.

Oittaan ulkoilualue palveluineen ja sen vieressä sijaitseva Oittaan leirintäalue ovat osa Nuuksion järviylänköä. Toiminnat tukisivat toisiaan.

– Toiveena ja tavoitteena on, että leirintäalueen toiminta alkaisi ensi vuonna. Tulevaisuuden tavoitteena voisi olla kolmen tähden leirintäalue, mutta toiminta voisi alkaa riisutummalla versiolla, Tuomi toteaa.

– Pommi alle ja uusiksi kaikki, SF-Caravan Espoon sihteeri Martti Monto kommentoi Oittaan leirintäalueen tilannetta.

Saman viestin hän välitti konsultille, joka soitti viime kesänä.

– Huoltorakennus on onneton, vessat eivät toimi ja mökit ovat aikansa eläneet. Yhdistyksellä oli parikymmentä vuotta sitten juhlat Oittaalla, ja paikka oli huonossa kunnossa jo silloin.

Jotta leirintäaluetta voisi käyttää myös talvella, vesihuolto pitäisi uudistaa täysin.

Monton mukaan leirintäaluetta on vuosia sitten tarjottu myös SF-Caravan Espoon hoidettavaksi, mutta yhdistyksellä ei sellaisia resursseja ole.

– Espoo tykkää veneilijöistä ja heille on tarjolla kaikkea hienoa. ”Kopit” sen sijaan ovat kaikkien tiellä, Monto hymähtää.

Sekin on kummallista, että Oittaa Camping -kyltti on edelleen esimerkiksi Turunväylän varrella, vaikka palvelu ei ole käytössä.

Oittaan alue

Monenlaisia palveluja

Oittaan ulkoilualue on yksi eteläisen Suomen vilkkaimmista ulkoilualueista, koska tekemistä on ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain yli 100 000.

Oittaan hiihtoladut ovat ahkerassa käytössä syksystä pitkälle kevääseen. Alueen uusin palvelu on 700 metriä pitkä rullahiihtorata. Kesällä Oittaalla voi uida, ulkoilla, pyöräillä tai pelata frisbeegolfia. Angry Birds -leikkipuisto houkuttelee lapsiperheitä.

Oittaalla on myös kahvila- ja ravintolapalveluita, juhlatilojen vuokrausta ja liikuntavälinekauppa.

Luukin ulkoilualueella päärakennuksen lähellä on matkailuvaunualue, jolla on 48 paikkaa.

Luukin ulkoilualueen omistaa Helsingin kaupunki, vaikka se sijaitsee Pohjois-Espoossa, Nuuksion kansallispuiston kupeessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut