Alexandra Mavrakis on yksi Tokion olympialaisten tuntemattomimpia suomalaisedustajia – rytmisen voimistelun tuomari muutti lapsena Kreetalta Espooseen ja auttaa nyt suomalaisia nuoria eteenpäin haastavassa lajissa

Voimistelu: Tokion 2020 kisojen yksi tuntemattomimpia suomalaisedustajia on Kirkkonummella asuva voimistelutuomari Alexandra Mavrakis.

Alexandra Mavrakis nauttii siitä, että hän pystyy auttamaan suomalaisia nuoria eteenpäin haastavassa lajissa. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

Kreetalla ensimmäiset vuotensa asunut rytmisen voimistelun tuomari Alexandra Mavrakis muutti jo hyvin nuorena Espooseen.

– Nuorempana kreetalaiset juuret ja temperamenttisuus näkyivät urheillessa, mutta onneksi kulmat ovat hioutuneet vuosien saatossa, maanantaina Tokioon lentänyt Mavrakis hymyilee aurinkoisesti.

Suomella ei ole edustusta rytmisessä voimistelussa Tokiossa. 2019 karsinnoissa tapahtui yksi välineen tippuminen. Tämän tuloksena Suomen edustusjoukkue sai ainoastaan varapaikan.

– Lajissamme karsinnat ovat aina pitkällä aikavälillä. Meillä on hyvä joukkue. Kilpailu huipulla on kovaa.

Tämän vuoden tasosta Mavrakis odottaa paljon.

– Koronavuotena joukkueet eivät ole paljon matkustelleet, mutta harjoituksia ja uusia kuvioita on treenattu huolella. Nyt nähdään varmasti jotain uutta ja huikeaa.

Alexandra Mavrakis odottaa tämän vuoden tasosta paljon. – Koronavuotena joukkueet eivät ole paljon matkustelleet, mutta harjoituksia ja uusia kuvioita on treenattu huolella. Nyt nähdään varmasti jotain uutta ja huikeaa, hän sanoo. Jari Kostiainen

Kirkkonummelaisella on korkein kansainvälinen tuomarikortti. Tokiossa Mavrakis on välinevaikeuden ylituomari. Tuomaripaneelissa on 10 perustuomaria ja kuusi ylituomaria siihen päälle.

Mavrakis on ollut tuomarina lähes 25 vuotta. Rytmisen voimistelun tuomarit auttavat myös urheilijoita.

– Nautin auttaa suomalaisia nuoria eteenpäin tässä haastavassa lajissa. Itse vaihdoin aikanaan kilpailun tuomarointiin, kun näin helposti virheitä suorituksissa ja esityksissä.

Useilla voimistelun lajit menevät helposti sekaisin.

– Tehdään nyt vielä kerran selväksi, että rytminen voimistelu on eri laji kuin telinevoimistelu.

Rytmisessä voimistelussa kilpaillaan joko yksin tai viiden hengen joukkueessa. Yksilöissä Dina ja Arina Averinan kaksoset ovat vahvoja ennakkosuosikkeja. Itänaapuri puolustaa myös joukkuekilpailun olympiakultaa viime kisoista.

– Venäjä on suosikki, mutta Bulgaria on kova haastaja. Samoin Italia voi yllättää. Tämä on herkkä ja haastava laji, joten pienikin epäonnistuminen paineen alla voi vähentää pisteitä ennakkosuosikiltakin. Yhdessä ohjelmassa on yli sata heittoa, Mavrakis muistuttaa.

Alexandra Mavrakis on Tokiossa välinevaikeuden ylituomari. Jari Kostiainen

Koronavuoden aikana rytminen voimistelu on kyennyt järjestämään kisoja etäyhteyksien avulla. Joukkueet eivät ole matkustaneet, vaan urheilijat ovat tehneet ohjelman kotisalillaan. Tuomarit ovat olleet Teamsissa ja antaneet pisteet. Tuomarointi on erittäin vaikeaa ja haasteellista.

– On tämä stressaavaa. Työtämme ja jokaista päätöstämme tarkkaillaan, että kukaan ei vedä kotiinpäin. Monikerroksisesti halutaan varmistaa, että oikea joukkue tai urheilija voittaa.

Jäävätkö nämä olympialaiset Mavrakiksen viimeisiksi, vai nähdäänkö hänet vielä Pariisissa kolmen vuoden päästä?

– Niin, onko tämä tietyllä tavalla urani kulminaatiopiste, en tiedä. Minut valittiin alkuvuonna myös Voimisteluliiton hallitukseen. Lajissa olen mukana, Mavrakis hymyilee ja lähti parin testin kautta kohti Frankfurtia ja sieltä Tokioon.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut