Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseutu siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen – Tätä se tarkoittaa: kokoontumisrajoitukset tiukentuvat, maskisuositus jopa ulkotiloihin

Pääkaupunkiseutu on jälleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa, linjasivat tiistaina sekä pääkaupunkiseudun että Uuudenmaan koronakoordinaatioryhmät. Syynä on epidemiatilanteen paheneminen, sosiaali- ja terveydenhuollon kuormituksen kasvu sekä sairaalahoidon tarpeen lievä nousu.

Suurin muutos leviämisvaiheeseen siirtymisessä tulee kokoontumisrajoituksiin. Koronanyrkki toteaa tiedotteessaan, että maan hallitus päättänee myös ravintolarajoitusten kiristämisestä.

Muissa Uudenmaan kunnissa epidemiatilanne on heikentynyt, mutta on vielä parempi kuin pääkaupunkiseudulla. Siksi ne pysyvät kiihtymisvaiheessa.

– Koronavirustartuntojen määrät ovat lisääntyneet koko alueella, mutta pääkaupunkiseudulla tilanne on selkeästi huonompi kuin alueen muissa kunnissa. Tämän vuoksi katsottiin, että koko alue ei ole leviämisvaiheessa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten kuntien tilannetta tarkastellaan tarvittaessa pikaisesti uudelleen, kertoo tiedotteessa Uudenmaan koronanyrkin puheenjohtajana toiminut vs. johtajaylilääkäri Teppo Heikkilä Husista.

Pääkaupunkiseudulla kokoontumisrajoituksiin on tulossa kiristyksiä, jotka noudattanevat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeita.

Ohjeissa todetaan, että leviämisvaiheessa alueella voidaan järjestää kokoontumisia sisätiloissa korkeintaan 10 hengen kesken. Jos osallistujia on enemmän, jokaiselle pitää olla henkilökohtainen istuma- tai seisomapaikka ja jos osallistujia on yli 25, pitää ottaa käyttöön eriyttämisjärjestelyt.

Ulkotiloissa voidaan STM:n ohjeen mukaan leviämisvaiheessa järjestää korkeintaan 50 hengen tilaisuuksia. Jos osallistujia on enemmän, pitää ottaa käyttöön eriyttämisjärjestelyt.

Eriyttämisjärjestelyt tarkoittavat, että osallistujat jaetaan toisistaan erillisiin osioihin, kuten katsomolohkoihin. Yhdessä lohkossa ei saa olla enempää ihmisiä kuin osallistujien maksimimäärä eivätkä lohkot saa sekoittua keskenään.

Tällaisia rajoituksia koronanyrkki esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi), joka tekee varsinaiset päätökset.

Koronanyrkki esittää aluehallintovirastolle myös, että käyttöön otettaisiin määräys tosiasiallisten turvavälien säilyttämisestä. Tämä tarkoittaisi, että sisätiloissa yli 10 hengen kokoontumisissa pitäisi olla tosiasiallinen mahdollisuus säilyttää kahden metrin turvaväli. Ulkotiloissa yli 50 hengen tilaisuuksissa fyysinen lähikontakti olisi kielletty.

Leviämisvaiheeseen siirtymisestä huolimatta, koulujen syyslukukausi alkaa pääkaupunkiseudulla lähiopetuksessa. Tämä koskee niin perusastetta kuin toista astettakin.

– PKS-koronakoordinaatioryhmä korostaa, että koronaepidemiaa koskevien suositusten ja rajoitusten tulee olla oikeasuhteisia ja kohdistua vaikuttavalla tavalla niihin tilanteisiin, joissa tartuntoja saadaan. Rajoitustoimenpiteiden tarkoituksenmukaisuutta sekä hyöty–haitta-suhdetta on tarkasteltava kokonaisuutena, huomioiden epidemiologinen tilannekuva ja riskiarviointi. Erityisen tärkeää on huolehtia lapset ja nuoret ensin -periaatteen toteutumisesta käytännössä, koronanyrkin tiedotteessa sanotaan.

Etäopetuksen haittoja pidetään lapsille ja nuorille niin suurina, että siihen ei tässä vaiheessa mennä.

Kouluissa kuitenkin suositellaan käytettävän maskia 6. luokasta lähtien.

Maskisuositus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan voimassa kaikille 12 vuotta täyttäneille myös joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä sekä julkisissa sisätiloissa. Kasvomaskia suositellaan 12 vuotta täyttäneille kasvomaskia kaikissa yleisötilaisuuksissa myös ulkona.

Maskia suositellaan myös työpaikoilla aina kun samassa tilassa työskentelee useampi henkilö.

Kaupunkien harrastustilojen tai julkisten sisätilojen käyttöön ei tule muutoksia.

Voimassa on etätyösuositus.

Koronavirus on pääkaupunkiseudun koronanyrkin mukaan levinnyt viime viikkojen aikana erityisesti "tilanteissa, joissa sosiaalista kanssakäymistä on paljon ja turvavälejä on ollut käytännössä vaikea noudattaa".

Tartuntaketjuja on todettu erityisesti esimerkiksi yökerhoissa, ravintoloissa, baareissa ja isoissa yleisötilaisuuksissa.