Oppivelvollisuus laajeni 18 ikävuoteen – Selvitimme, miten muutos vaikuttaa Espoossa: lukiolaiset saavat 2 400 leasing-tietokonetta, eikä kokkiopiskelijoiden tarvitse enää hankkia omia veitsiä

Oppivelvollisuus: Espoo hankki lukiolaisille 2 400 leasing-tietokonetta.

Oppivelvollisuuden 18 ikävuoteen nostava laki tuli voimaan elokuun alussa. Peruskoulun suorittaminen ei enää riitä, vaan nuoren pitää hakeutua ja jatkaa toisen asteen koulutuksessa.

Oppivelvollisuutta pidentävä laki tulee voimaan ikäluokka kerrallaan ja käytännössä se vaikuttaa ensin pääosin vuonna 2005 syntyneisiin. Tästä ikäluokasta alkaen oppi­velvollisuuden laajentaminen koskee kaikkia perus­opetuksesta toiselle asteelle siirtyviä nuoria.

– Kevään yhteishakuprosessi meni Espoossa hyvin, koska kaikki hakivat 9.-luokan keväällä opiskelupaikkaa, toisen asteen koulutuksen johtaja Tapio Erma kertoo.

Koulutustakuu on Erman mukaan toteutunut Espoossa hyvin jo ennen oppivelvollisuuden laajentamista, koska kaikille peruskoulunsa päättäneille on pystytty tarjoamaan jatkopaikkaa.

– Uudella lailla on haluttu varmistaa se, että nuori todella jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen. Perusopetus antaa hyvän pohjan, mutta se ei nykymaailmassa riitä.

Tähän asti toisen asteen opiskelijoiden on pitänyt hankkia oppimateriaalit ja välineet itse. Oppivelvollisuuden pidentämisen myötä niistä tulee maksuttomia.

Tämä uudistus on samalla digiloikka.

Maija Aaltola

– Espoossa lukio-opiskelijoiden käyttöön hankittiin esimerkiksi 2 400 leasing-tietokonetta. Kun opiskelija on saanut tutkinnon valmiiksi, hänen pitää palauttaa tietokone, Erma mainitsee.

Lisäksi maksuttomia ovat muun muassa ylioppilastutkinnon viidestä ensimmäisestä kokeesta aiheutuvat maksut.

Espoon kaupungin lukioissa maksuttomuudesta aiheutuvat kustannukset ovat koko lukion ajalta arviolta 2 900 euroa opiskelijaa kohti.

Espoon kaupungin lukioissa on tänä syksynä noin 6 600 opiskelijaa, joista maksuttomiin opintoihin ovat tänä vuonna oikeutettuja 1 977 suomenkielisissä ja 225 ruotsinkielisissä lukioissa aloittanutta ensimmäisen vuoden opiskelijaa.

– Kaikkien ilman opiskelupaikkaa jääneiden nimet on ilmoitettu kunnan etsivään nuorisotyöhön, joka on ohjannut nuoria koulutukseen koko kesän ajan, Tapio Erma kertoo.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa opetuksessa siirrytään portaittain kannettaviin tietokoneisiin, digitaalisiin ja yhteiskäyttöisiin oppimateriaaleihin sekä yhteiskäyttöisiin työvälineisiin.

Maksuttomuus tulee lain mukaan kattamaan 20-vuotiaaksi asti ensimmäisen tutkinnon, mutta myös suositun kaksoistutkinnon suorittamisen.

Omniassa aloitti opintonsa noin tuhat oppivelvollista.

– Tämä uudistus on samalla digiloikka. Digitaaliset oppikirjat ovat aika kalliita ja käyttö rajattua, mutta omat opettajamme ovat jo nyt tuottaneet yhteiskäyttöistä materiaalia verkkoon paljon ja silloin ne ovat maksutta myös ei-oppivelvollisten käytössä, rehtori Maija Aaltola kertoo.

Aiemmin esimerkiksi kokkiopiskelijat ovat hankkineet omat veitsisarjat, mutta nyt työvälineistä pääosa on lisätty ammattiluokkien varustukseen yhdenvertaisesti kaikkien käyttöön.

Omniassa opiskelija saa tietokoneen omakseen suoritettuaan ensimmäisen toisen asteen tutkinnon.

Nuoren koulutukseen hakeutumista seurataan tiiviisti.

– Jokaisen nuoren kohdalla tarkastetaan, että hänellä on toisen asteen tai valmistavan koulutuksen opiskelupaikka ja opinnot on aloitettu, Tapio Erma sanoo.

Paikka etsitään kaikille

Ilman paikkaa jäi yhteishaussa 112

Keväällä 2021 Espoon kaupungin suomenkielissä peruskouluissa oli 2 893 ruotsinkielisissä 301 oppilasta, jotka päättivät 9. luokan. 10-luokalla oli yhteensä 116 nuorta.

Kevään 2021 yhteishaun tulosten julkistamisen jälkeen yhteensä 112 peruskoulun 9. luokan päättänyttä jäi ilman toisen asteen koulutuspaikkaa. Monelle nuorelle on kuitenkin löytynyt opiskelupaikka kesän aikana.

Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja Kauniaisissa on tehty se linjaus, että maksuton toinen aste koskee myös valmistavan koulutuksen eli 10-luokan, lukion valmistavan koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen valmentavan koulutuksen päättäneitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut