Espoolainen Tanja Turpeinen hankki kotinsa täyteen muraaleja, toteuttaja löytyi samalta kylältä: "Kotini on nyt kuin kartanomainen taidekahvila maalaismiljöössä" – katso kuvat jättimäisistä teoksista

Koti: Tanja Turpeisen olohuoneen seinällä on yli viisimetrinen koivumetsä.

Kauklahden Vanttilassa luhtitalossa asuva Tanja Turpeinen toteutti rohkean idean ja maalautti kotiinsa muraaleja. Niiden toteuttajaksi löytyi Marika Kerätär, joka sattumalta asuu samassa kylässä.

Käytännössä seinämaalauksia on viisi. Yksi olohuoneessa, yksi makuuhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa kolmella seinällä.

Turpeisella oli aiheet valmiina, mutta muutoin Kerätär sai vapaat kädet toteuttaa työn.

– Bongasin Marikan teoksia netistä ja ne tekivät minuun suuren vaikutuksen. Hänen tapansa maalata ja käyttää värejä on voimauttava, Tanja Turpeinen kertoo.

Luonto on aina ollut Turpeiselle tärkeä hyvinvoinnin lähde, joten sieltä löytyivät myös muraalien aiheet: vesiputous, koivumetsä ja auringonlasku.

Valitut värit kuvastavat rauhaa, rakkautta ja raikkautta.

– Nyt minulla on luonto myös kotona koettavissa päivittäin.

– Rakastan vesiputouksia ja pidän kartanoista, joten mielipaikkani Kauklahdessa on Espoonkartanon kivisilta.

Olohuoneen seinällä on koivumetsä. Muraali on 5,6 metriä leveä ja 2,5 metriä korkea.

– Mankinjoen rannassa on ihana koivikko ja kävin valokuvaamassa siellä, kun koivunlehdet olivat keväällä ihanimmillaan. Maalasin muraaliin myös vähän mystiikkaa ja käytin paljon värejä. Me molemmat rakastamme värejä, Marika Kerätär kertoo.

Makuuhuoneen muraalin aiheeksi Tanja Turpeinen valitsi auringonlaskun.

– Ihmettelen kerta toisensa jälkeen, miten valo muuttaa maalausta. Värjääntyneet pilvet korostuvat hämärässä ja uudet mahdollisuudet loistossa.

Turpeinen osti asunnon syksyllä 2019 vuonna 2004 rakennetusta taloyhtiöstä. Ennen taideprojektia makuuhuoneessa oli tapetti ja muilla seinillä valkoinen, röpelöinen gyproc-pinta. Nyt koti on värikylläinen.

– Sininen, punainen ja keltainen ovat perusvärejä, joista koko maailma avautuu, Tanja Turpeinen miettii.

Hän kokee, että Kerättären muraalit ovat energisiä ja parantavia, ja ilmentävät tunteita ja aistien virtausta.

– Valitut värit kuvastavat rauhaa, rakkautta ja raikkautta. Mielestäni hektisessä maailmassa ja varsinkin nykytilanteessa jokaisen kannattaa keskittyä siihen, mistä ammentaa positiivista mielenterveyttä ja mikä elämässä on merkityksellistä.

Lähes koko sisustus oli hankittuna ennen muraaleja. Jurvassa valmistetut tammiset kierrebarokkihuonekalut ja kristallivalaisimet ovat värikkäiden muraalien kanssa toimiva yhdistelmä.

–  Arvostan kotimaista käsityötä, joten kotini on nyt kuin kartanomainen taidekahvila maalaismiljöössä.

– Monilla seiniä koristavat taulut, jotka saa muutossa mukaansa. Jos joskus muutan täältä, muraalit jäävät ilahduttamaan seuraavia asukkaita.

Muraalit ovat Turpeiselle erityisen arvokkaita, sillä niihin yhdistyy myös hänen elokuun puolivälissä kastettavan poikansa nimi.

Myös Marika Kerättärelle muraalit olivat merkityksellinen projekti.

– Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää, että taide koskettaa ja vahvistaa. Minusta on todella hienoa, että seinämaalauksia tilataan taiteilijoilta, Kerätär sanoo.

– Se, että minulle ennestään tuntematon asiakas kysyi minua isoon seinämaalausprojektiin omaan kotiinsa, oli minulle iso kunnian- ja luottamuksenosoitus. Kerroin hänelle heti alussa, etten ole koskaan tehnyt seinän kokoisia maalauksia, mutta hän luotti minuun täysin.

Kerätär sanoo oppineensa paljon maalausprosessin aikana, ja hän sai vinkkejä mentoriltaan David Popalta.

Kaksi ensimmäistä muraalia on tehty vuonna 2020 ja kolmas valmistui heinäkuussa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut