Amerikassakin surffausta opettanut Lasse Luoto johdattaa nykyään espoolaisia suppauksen maailmaan ja ylistää trendilajia: "Jos osaa hyvin melontatekniikan, voi haastaa itsensä todella monipuolisesti"

Laji: Suomi on hieno paikka harrastaa suppausta, sanoo Lasse Luoto.

Suppauksen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti niin maailmalla kuin Suomessa.

– Suomi on hieno paikka harrastaa suppausta. Meillä on meren läheisyydessä hienot rannat ja saaristo. Lisäksi Suomessa on paljon järviä, jotka ovat kaikkien ulottuvilla, Sup Espoossa opetusta tarjoava Lasse Luoto kertoo.

Mutta onko suppaus liikuntaa, urheilua vai mitä?

– Se on erittäin kokonaisvaltaista liikuntaa. Jos osaa hyvin melontatekniikan, voi haastaa itsensä todella monipuolisesti. Esimerkiksi kajakissa soutaja istuu, tässä seistään ja käytetään melomiseen koko kehoa.

Melontatekniikan ja kaiken tarvittavan oppii nopeasti ja helposti.

Minulla on kavereita, jotka suppaavat noin 280 päivää vuodessa.

– Suosittelen kaikille vasta-alkajille alkeiskurssia. Sen jälkeen tässä voi jokainen itse haastaa itsensä ja korottaa vaatimustasoa liikunnallisesti oman tavoitteensa mukaisesti.

Alun opetuksessa käydään tarkkaan läpi, miten suppaus luonnistuu turvallisesti. Laudat ovat hyvin tuuliherkkiä, joten kokeneen suppaajan vinkit ovat vasta-alkajille tervetulleita.

– Ensi alkuun ollaan maalla ja harjoitellaan polvilta ylösnousua seisoma-asentoon. Tämän jälkeen siirrytään veteen, jossa melon vasta-alkajan vieressä ja annan vinkkejä.

Lajia voi harrastaa lähes ympäri vuoden.

– Minulla on kavereita, jotka suppaavat noin 280 päivää vuodessa. On erittäin helppo lähteä syksylläkin merelle. Eikä tässä hommassa edes kastu. Vaatetuksena silloin riittää ihan tavalliset sadevehkeet.

Koheneeko kunto supatessa? Luoto viittaa erääseen amerikkalaiseen tutkimukseen, jossa tunnin suppaus kuluttaa noin 400 kaloria. Sama aika juosten kuluttaa arviolta 700 kaloria.

– Minusta laji on turvallinen ja siinä keho liikkuu kokonaisvaltaisesti.

Luodolla on kokemusta purjelautailusta ja surffauksesta. Hän on ensimmäinen suomalainen purjelautailija, joka kilpaili ammatikseen jo vuonna 1978. Hän on opettanut surffausta niin Sri Lankassa, Amerikassa kuin Suomessa.

Suppaukseen on helppo rakastua, ja laji auttaa arkiliikkujaa kehittämään omaa toimintakykyään.

– Keskivartalon lihakset ja syvät vatsalihakset saavat tehdä töitä, Luoto lupaa.

Lajista tuskin yksin on kunnon kohentajaksi, mutta se soveltuu varmasti hyvin muiden lajien joukkoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut