Helsingin Yliopistollisen sairaalan (HUS) päivystykseen tuleva tapaturmaan joutunut potilas on usein päihtynyt. HUS Akuutin osastonylilääkäri Arja Kobylin kertoo SPR:n tiedotteessa, että päihtyneitä on sitä enemmän, mitä pidemmälle yön tunnit etenevät.
Tämä näkyy erityisesti sähköpotkulautaonnettomuuksissa. Niissä aivoruhjeet ovat yleisiä ja pitkänkin toipumisajan vaativia vammoja.
Polkupyöräonnettomuudet eivät johda niin usein HUS Akuutin päivystykseen kuin sähköpotkulaudalla sattuneet tapaturmat. – Sähköpotkulautaonnettomuuksissa päihtymys on yleisempää kuin polkupyöräonnettomuuksissa, Kobylin sanoo.
HUS Akuuttiin tulevilla traumapotilailla on usein pään vamma, kuten kasvoluiden murtumia, hampaiden irtoamisia tai aivoruhjeita. Lievissä aivovammoissa potilaan tajuttomuus ei ole kestänyt yleensä muutamaa minuuttia kauempaa.
– Jälkisekavuutta voi silti olla pidempään. Vammasta syntynyt muistamattomuus määrittelee myöskin aivovamman vakavuutta. Lähetämme paljon potilaita jälkikontrolliin aivovammapoliklinikalle, jossa arvioidaan potilaan neurologinen toipuminen vamman jälkeen, Kobylin jatkaa.
Sähköpotkulautaonnettomuuksissa yleisiä ovat myös ranne- ja solisluun murtumat.
Jos otat, et aja.
Tomi Niemi
Vuokrattavien sähköpotkulautojen nopeuksia on rajoitettu osassa maata yöaikaan keskusta-alueella.
– Onnettomuusluvut ovat hieman vähentyneet verrattuna alkukesään, mutta luvut ovat edelleen synkkiä erityisesti viikonlopun öinä, Kobylin sanoo.
HUS Akuutin päivystyksiin tulevat lievemmin loukkaantuneet ja vakavammin loukkaantuneet viedään suoraan Töölön sairaalaan.
Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi muistuttaa, ettei sähköpotkulauta ole lelu. Se on ajoneuvo kuten polkupyöräkin. Liikenne ja alkoholi eivät kuulu yhteen.
– Jos otat, et aja, Niemi painottaa.