Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä meni pieleen Espoossa? – kansanedustajan kymppiluokan aloittava nuori sai viime hetkellä tietää, missä koulu huomenna alkaa

Kansanedustaja Noora Koposen lapsen on määrä aloittaa 10.-luokka 11. elokuuta. Vasta iltapäivällä 10. elokuuta Koposen perhe sai tietää, missä koulussa hän lisäopetuksen aloittaa.

– Olen yrittänut rauhoitella lastani ja sanonut, että asiat kyllä järjestyvät, Noora Koponen kertoo puhelimitse.

Koposen mielestä tilanne on erikoinen, koska nuori sai hyväksytyn päätöksen opiskelupaikastaan 17. kesäkuuta ja paikka otettiin heti vastaan.

–Juuri äsken saimme soiton, että Nuutti aloittaa kymppiluokan vanhassa koulussaan, mikä on meille tietenkin hieno juttu, mutta koulukyytien järjestyminen näin lyhyellä varoitusajalla näyttää epätodennäköiseltä.

Noora Koposen mielestä on ihan uskomatonta, että perheelle ei tiedotettu eikä yhteydenottoihin vastattu.

Sekin on hämmentävää, miksei 10-luokan fyysistä sijaintia kerrottu samalla kun opiskelupaikasta tuli tieto.

– Tämä tilanne on aiheuttanut perheessä tosi paljon pelkoa ja ahdistusta, Noora Koponen huokaa.

– Viranhaltija myönsi, että perheitä olisi pitänyt pitää ajantasalla prosesseista ja tiedottaa tästä jo aiemmin.

Kymppiluokan opetusta on aiemmin järjestetty Mankkaan ja Tiistilän kouluissa, nyt mahdollisesti muissakin kouluissa.

– Yleensä perheeltä on kysytty lapsen erityisen tuen tarpeesta ja mitä asioita esimerkiksi koulukuljetuksia järjestettäessä pitäisi ottaa huomioon.

– En olisi voinut lähettää lasta vieraassa kyydissä, vieraaseen paikkaan ja vieraiden aikuisten opetettavaksi. Miinun olisi pitänyt itse ensimmäisinä päivinä kuljettaa poika kouluun ja auttaa tutustumaan paikkaan ja uusiin ihmisiin, Koponen sanoo.

Koponen muistuttaa, että autismikirjon nuori, ja kuka tahansa nuori, tarvitsee ennakointia ja valmistautumista muutoksiin.

– Espoon kaupunki tietää tämän kyllä. Siitä huolimatta Espoo ei ole kyennyt osoittamaan lapsilleen koulua saati opettajaa vain päivää ennen opetuksen aloittamista. Heillä on ollut aikaa kaksi kuukautta.

– Olen valtavan surullinen, ja valtavan pettynyt siitä, että kotikaupunkini ja lapseni kotikaupunki, ei ole kyennyt parempaan. Näin ei saisi yhdenkään lapsen kohdalla koskaan olla.

Noora Koponen tuntee erityislasten arjen. Hän kertoo Nuutista ja kokemuksistaan taistelusta Nuutin oikeuksien puolesta Jos mä oon oikee -kirja ssaan, joka ilmestyi pari vuotta sitten.

Miksi erityisen tuen lapset joutuvat kohtaamaan tämän kaltaista syrjintää kaupungin taholta? Olen valtavan pettynyt, mutta ennen kaikkea järkyttynyt siitä, miten lisäopetusta aloittavia lapsia ja perheitä nyt kohdellaan. Tällainen toimintatapa on paitsi syrjivää, myös inhimillisesti väärin ja kertoo siitä, miten hauraasti heikoimmassa asemassa olevat lapset saavat yhteiskuntaamme kuulua, Noora Koponen kirjoittaa tiedotteessa, jonka hän on lähettänyt tiedotusvälineille.