Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin kauniisti lemmikin eutanasian voi tehdä kotona – "Moni ei halua itkeä eläimen nähden, mutta kun tilanne on ohi, itku tulee", kertoo eläinlääkäri

Eläimet: Lemmikin voi lähettää viimeiselle matkalleen omassa kodissa.

Kun perheelle rakas lemmikki on huonossa kunnossa ja päästettävä viimeiselle matkalleen, eläinlääkäri Piia Pekkolaan otetaan yhteyttä.

Kotikäyntien lisäksi hän tekee silmäsairauksien jatkotutkintoa ja toimii pieneläinklinikalla lääkärinä.

– Yritän pitää tilanteen rentona ja eläimen näköisenä ja varmistaa, ettei se tiedä, mitä tulee tapahtumaan, Pekkola sanoo.

Jos esimerkiksi koira pitää palloista, Pekkola saattaa leikkiä hetken eläimen kanssa, jolloin koira kokee Pekkolan tulleen vain kylään. Tällöin myös perheellä on hyvä ja turvallinen olo.

– Perheellä saattaa olla vielä empivä tunne, jolloin keskustelen heidän kanssaan. Koronan takia eläinlääkärissä ei pääsisi eläimen luo, vaan joutuisi odottamaan ulkopuolella. Kotona saa olla kuin haluaa.

Eläin saa ensin esilääkepistoksen, jonka pistämistä ne eivät yleensä huomaa lainkaan. Lääke rauhoittaa eläimen.

Moni ei halua itkeä eläimen nähden, mutta kun tilanne on ohi, itku tulee.

– Tämän jälkeen vetäydyn hetkeksi ja annan perheelle aikaa silitellä ja jutella eläimelle. Kun eläin on täysin unessa, otan verisuoniyhteyden ja annan eutanasialääkkeen, nurmijärveläinen Pekkola sanoo.

Eläin nukahtaa syvempään ja syvempään uneen, kunnes sen sydän pysähtyy.

– Moni ei halua itkeä eläimen nähden, mutta kun tilanne on ohi, itku tulee. Ihmisellä on saattanut olla pitkään huoli eläimestä ja hän alkaa ymmärtää, mitä tapahtui, Pekkola sanoo.

Jos omistajan kanssa on sovittu tuhkauksesta, eläin lähtee Pekkolan mukaan. Jos eläin haudataan, se jää kotiin. Joskus Pekkola on antanut kantoapua tai auttanut eläimen arkkuun.

– Jos eläin on iso, tuhkaamon auto tulee kotiin tai omistajat vievät eläimen itse tuhkattavaksi.

Pekkolan mukaan eläin ei stressaannu kotikäynnillä samalla tavalla kuin eläinlääkärissä. Myös omistaja saa olla rennosti kotona eikä hänen tarvitse lähteä itkuisena ajamaan.

– Yleensä kysytään saavatko muut lemmikit olla mukana tilanteessa. Ne eivät vaikuta tilanteeseen, joten niiden läsnäolo on sallittua.

Viimeiset jäähyväiset ovat Pekkolan mukaan todella herkkiä hetkiä.

– Olen itsekin herkkä ihminen enkä aina onnistu pidättelemään itkua itsekään. Etenkin, jos paikalla on pieniä lapsia, niin itku on herkässä. Minunkaan ei tarvitse olla robotti, Pekkola sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että eutanasia on eläimen kannalta paras vaihtoehto, jos se on sairas ja kivuissa.

– Jos eläimen elämänlaatu heikentyy pysyvästi, omistajien tulee ajatella eutanasiaa.

Hänen mukaansa eläinlääkärit osaavat sanoa tilanteen, jos omistaja ei itse pysty päätöstä tekemään.

– Jokin on kuitenkin herättänyt omistajan ajattelemaan, että kaikki ei ole hyvin. Hän tuntee eläimen parhaiten ja huomaa muutokset sen käyttäytymisessä. Jos koira ei enää tuo palloa tai tule yläkertaan, jokin voi olla vialla.

Hän lupaa, ettei omistajilla ole tilanteessa jännitettävää ja muistuttaa, ettei mitään valmisteluja tarvitse tehdä.