Sähköpotkulautailijoiden turmissa ikävä muutos myös Espoossa – "Viime kesään verrattuna onnettomuudet ovat moninkertaistuneet", sanoo Jorvin apulaisylilääkäri

Sähköpotkulaudat: Uutiset vammoista eivät ole juuri vähentäneet turmia.

Sähköpotkulaudat tulivat Espoon katukuvaan 2019. Potkulautaturmat ovat lisääntyneet kuitenkin vasta tänä kesänä. Arkisto/Johanna Halava

Mikko Välimaa

Sähköpotkulautailijoille sattuneet onnettomuudet ovat lisääntyneet Espoossa tänä kesänä viime vuosiin verrattuna.

Apulaisylilääkäri Kimmo Suojanen Jorvin sairaalan päivystyksestä kertoo, että Jorvissa hoidetaan viikoittain useita sähköpotkulautaonnettomuuden uhreja.

Suojasen mukaan Espoossa tilanne ei ole niin hälyttävä kuin Helsingissä, mutta suunta on ikävä.

– Viime kesänä Espoossa onnettomuuksia ei oikeastaan ollut. Siihen verrattuna onnettomuudet ovat moninkertaistuneet.

Jorvissa hoidetaan potilaita, jotka ovat saaneet lieviä vammoja.

– On esimerkiksi ranne- ja solisluun murtumia, jotka vaativat useamman viikon kipsauksen, Suojanen kertoo.

Vakavat vammat vaativat usein leikkaushoitoa.

Kaikkein vakavimmin potkulautaturmista loukkaantuneet potilaat kiidätetään Espoosta suoraan Helsingin Töölön sairaalaan, johon vakavien tapauksien hoito on pääkaupunkiseudulla keskitetty.

Ylilääkäri Kaisa Virtanen kertoo, että alkuvuoden aikana Töölössä on hoidettu jo 118 vakavasti loukkaantunutta potkulautailijaa.

– Tyypillisiin vammoihin kuuluu kasvo- ja hammasvammoja, aivojen vammoja sekä ylä- ja alaraajojen vammoja. Vammat vaativat usein leikkaushoitoa. Tälläkin hetkellä meillä on muutama potilas hoidettavana aivovamman ja murtumien takia, sanoo tukielinkirurgian päivystysalueen ylilääkärinä toimiva Virtanen.

Lue myös:

Vakavia sähköpotkulautaturmia jo reilusti yli 100 – lääkärit kertovat karuista vammoista: "Tälläkin hetkellä on muutama potilas hoidettavana aivovamman ja murtumien takia"

Valtaosa potkulautaturmista tapahtuu edelleen viikonloppuisin Helsingissä. Uhreina on usein nuoria aikuisia, jotka ovat saaneet muun muassa aivo- ja kasvovammoja.

Turmien määrä ei ole lääkäreiden mukaan vähentynyt toivotulla tavalla, vaikka potkulautoja vuokraavat yritykset ovat laskeneet lautojen enimmäisnopeutta ja vammoista on uutisoitu laajasti.

Osastonylilääkäri Arja Kobylin Meilahden yhteispäivystyksestä Helsingistä kertoo, että potkulautaturmissa loukkaantuneiden määrä on pienentynyt jokin verran alkukesän luvuista, mutta määrät ovat yhä isoja .

– Pientä laskua on ollut, mutta ei niin paljon kuin olisimme toivoneet. Hoidettavaksi tulee muun muassa solisluiden murtumia ja kipsausta vaativia vammoja. Myös kasvovammat ovat tyypillisiä, sillä potilas on usein lyönyt kasvot asfalttiin, Kobylin sanoo.

Sähköpotkulautaturmista on määrä koota raportti kesän lopuksi. Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka suuret vahingot turmista yhteiskunnalle syntyy.

– Mutta kyllä siitä kuluja tulee. Hoitotoimien lisäksi tulee pitkiä sairauspoissaoloja, Kobylin sanoo.

Myös potilaille itselleen vammat voivat aiheuttaa pitkäaikaista haittaa.

– Aivoihin kohdistuvilla vammoilla voi olla myös kognitiivisia seurauksia, Virtanen muistuttaa.

Kuolemaan johtaneita potkulautaturmia ei ole pääkaupunkiseudun sairaaloissa tiedossa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut