Espoon vuosia valmistelemalle yleiskaavalle raju isku – Ely-keskus vaatii jyrkkäsanaisesti useita muutoksia

Uudenmaan ely-keskus pistää tiukasti vastaan Espoon pitkäntähtäimen suunnitelmille laajentaa asuntorakentamista kaupungin keski- ja pohjoisosiin.

Kyse on Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavasta, joka ohjaisi rakentamista alueella vuosikymmeniksi eteenpäin.

Espoon valtuusto hyväksyi kesäkuun alussa Pokeksi ristityn kaavan noin 10 vuoden valmistelun jälkeen.

Ely-keskus on käyttänyt valtaansa ja kehottaa Espoota oikaisemaan kaavaa 11 eri asiakokonaisuudessa. Espoon pitäisi ely-mukaan käsitellä kaava puolen vuoden sisällä uudestaan, muuten yleiskaavapäätös raukeaa.

Väliintulon takia Uudenmaan hallinto-oikeus on keskeyttänyt yleiskaavasta jätettyjen valitusten käsittelyn. Niitä on jättänyt ainakin Espoon ympäristöyhdistys.

Ely-keskus puuttuu ensimmäisenä Histan asuntorakentamiseen. Espoo rajasi aivan viime vaiheessa Histan pois uudesta yleiskaavasta. Ratkaisu ei käy ely-keskuksen mielestä päinsä.

Ely kehottaa ottamaan Histan mukaan yleiskaavan. Perustelu on se, että ennen kuin Histan kaavoituksessa edetään, pitää olla varmuus uudesta ratayhteydestä eli Espoo-Salo -oikoradasta, joka Espoon suunnitelmissa kulkee Länsirata-nimellä.

Espoon aikeissa on ollut edetä Hista-suunnitelmissa vaiheittain, jolloin aluksi joukkoliikenne toimisi alueelle busseilla. Ely-katsoo, että ajatus lisää henkilöautoliikennettä, joka ei ole kestävää kehitystä.

Samanlaista huomautettavaa on myös etenkin Kalajärven ja Nupurin alueille, joille on myös yleiskaavassa suunniteltu uutta melko runsastakin asuntorakentamista.

Alueet ovat muusta yhdyskuntarakenteesta irrallaan, ja elyn mielestä suunnitelmat tukeutuvat liikaa henkilöautoliikenteeseen.

Myös kaupan suuryksiköiden sijoittelusta löytyy huomautettavaa. Ely vaatii tarkempaa sijainninohjausta. Yleiskaavassa on elyn mielestä liian ylimalkaisesti merkitty kaupan suuryksiköiden alueita maanteiden ja eritoten Kehä III:n varrelle.

Myös loma-asuntojen rakentamisessa on elyllä huomautettavaa, eikä se hyväksy yleiskaavan määräyksiä, vaan vaatii niitä poistettavaksi kaavasta ja kehottaa miettimään loma-asumismääräyksiä muuten kuin yleiskaavatasolla.

Pienehkö yksityiskohtakin on pistänyt elyn silmään. Se vaatii kaavaan merkintää ja kieltoa vesikäymälöille loma-asuntoihin rannoilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut