Nyt on syytä keventää kaasujalkaa Espoossa – tämä koko kadun täyttävä taideteos syntyi, kun korjaamofirmassa tajuttiin, että "voimme korjata autoja, mutta emme ihmisiä"

Katutaide: Autokorjaamo, kaupunki, asukkaat ja taitelijat synnyttivät yhteistyössä upea katutaideteoksen Kauklahteen. Jos teos laskee ajonopeuksia, voidaan niitä tehdä muuallekin.

Espoon Kauklahti tunnetaan idyllisestä kylämäisestä miljööstään.

Kauklahtelaisten turvallisuutta ovat vaarantaneet kuitenkin autoilijat, jotka eivät malta noudattaa Kauppamäen pihakadulle asetettua 20 kilometrin tuntinopeusrajoitusta.

Nyt autoilijoilla on kuitenkin syy painaa kaasua kevyesti, sillä pihakatuun ilmestyi äskettäin upeita eläin- ja kasviaiheisia maalauksia, jotka jäävät hurjastelijalta näkemättä.

Katutaidetempauksen takana on autojen vauriokorjaukseen erikoistunut Autoklinikka, joka ideoi taannoin liikenneturvallisuutta parantavia toimia osana vastuullisuustyötään.

– Voimme Autoklinikalla korjata autoja, mutta emme ihmisiä, joten mietimme uusia keinoja liikenneturvallisuuden parantamiseen. Koska maailmalla on saatu myönteisiä kokemuksia katumaalauksista, ehdotimme Espoon kaupungille taidekokeiluyhteistyötä, Autoklinikan myyntijohtaja Pentti Oksanen sanoo tiedotteessa.

Kauklahden Kauppamäen pihakatu sopi maalausten paikaksi, sillä mittausten mukaan autoilijat ylittävät toistuvasti alueen nopeusrajoituksen.

Voimme korjata autoja, mutta emme ihmisiä.

Projektipäällikkö Maija Salmela Espoon kaupungilta kertoo, että suuri osa ylinopeuksista on lieviä, mutta mittauksissa paljastui myös kovia ylityksiä.

Katumaalauksia toteuttamaan kutsuttiin Mimmit peinttaa -kaupunkikulttuuriyhdistys. Suunnittelussa saivat sanansa sanoa myös asukkaat kaupunginosayhdistys Kauklahti-seura ry:n kautta.

Asukkaiden toiveet ja ideat näkyvätkin monella tavalla teoksessa, sanoo Mimmit peinttaa -ryhmän taiteilija Minttu Pyykkönen tiedotteessa.

– Katutaideteos pohjautuu väreiltään ja kuva-aiheiltaan asukkaiden esittämiin toivomuksiin luonnonläheisyydestä. Tämä sopi hienosti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Kauklahden arkkitehtuuriin. Teoksen muotokieli on virtaavaa ja pehmeää, sävyt ovat murrettuja ja sointuvat ympäristöön, mutta erottuvat kuitenkin hyvin tienpinnasta.

Taiteilijat Rosa Hultman ja Minttu Pyykkönen kertovat, että tehosteväriksi toivotiin erityisesti liilaa alueen kukkien innoittamana.

– Se sopikin hyvin maalauksen luonteeseen, koska väripsykologian mukaan liila vähentää antisosiaalista käytöstä, kaksikko sanoo tiedotteessa.

Pyykkösen ja Hultmanin lisäksi maalaukseen osallistui katutaiteilija Viv Magia.

Teoksessa näkyvät myös alueelle tyypilliset lyhdyt ja Espoon kartano. Turkoosin ja okransävyt on lainattu pihakadun perinteisten rakennusten seinien väreistä.

Lopputulos saa kiitoksen Kauklahti-seuran puheenjohtajalta Juha Hatakalta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, sillä se herättää autoilijoiden huomion, mutta ei ole hyökkäävä, Hatakka sanoo tiedotteessa.

Hatakan mukaan kovat ajonopeudet ovat huolestuttaneet Kauppamäen asukkaita jo pitkään. Uuden katutaideteoksen vaikutusta nopeuksiin ei jätetä arvailujen varaan, vaan Espoon kaupunki mittaa elo–syyskuussa pihakadulla uudelleen nopeuksia.

Katutaideteos on mukana myös HSL:n koordinoimassa Nopeat kokeilut -ohjelmassa, jossa testataan erilaisia keinoja kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi.

– Toivomme, että teoksen ja yhteistyön avulla ajonopeudet ovat laskeneet. Jos tulokset ovat positiivisia, katumaalauskokeilua voidaan laajentaa myös muualle, Maija Salmela sanoo.

Taideteos toteutettiin Autoklinikan rahoittamana. Myyntijohtaja Oksanen mukaan teos tehtiin ympäristöystävällisillä maaleilla. Teoksen pitäisi myös kestää varsin hyvin vaihtelevia sääoloja, Oksanen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut