Miksi ajaa tunteja mökille, kun Espoossa voi mökkeillä keskellä kaupunkiakin? Vierailimme Puolarmaarin ryhmäpuutarhassa, jossa moni on viihtynyt alusta asti: "Kotona Matinkylässä käyn vain kastamassa kukat"

Ryhmäpuutarha: Puolarmaarissa yhdistyvät yhteisöllisyys ja oma rauha.

Puolarmaarin ryhmäpuutarha sijaitsee kivasti keskellä kaupunkia, mutta kuitenkin hiukan piilossa ja rauhallisella paikalla Espoon keskuspuiston kainalossa.

Ensi vuonna 30 vuotta täyttävässä ryhmäpuutarhassa on erilaiseen vapaa-ajanviettoon sopivia mökkejä. Osaa ympäröi huolellisesti hoidettu kukkiva puutarha, osa mökeistä piileksii metsäisillä tonteilla.

Puolarmaarin vehreydestä voivat nauttia kaikki ulkoilijat. Naapurina on Puolarmaarin ulkoilukeskus, jonne Espoon kaupungin liikuntatoimi on rakennuttanut muun muassa ulkokuntosalin ja frisbeegolfradan.

– Tällä hetkellä alueella on menossa sukupolvenvaihdos, koska monet ovat alkuperäisiä mökinomistajia 1990-luvun alusta, Puolarmaarin ryhmäpuutarha ry:n puheenjohtaja Michaela Kilkki kertoo.

Alueella saa olla hiukan boheemi. Ryhmäpuutarhassa rakentaminen ja istutukset eivät ole yhtä tarkasti säänneltyjä kuin siirtolapuutarhassa. Jokainen on voinut muokata pihan mieleisekseen. Osa on rakentanut ison terassin ja hankkinut paljunkin, osalla piha kukkii värikkäänä koko kesän ja joku on valinnut japanilaistyyppisen kivipihan.

Kotona piipahdetaan vain kastelemassa kukat.

Alueen keskellä on kylätupa, jota vuokrataan myös ulkopuolisille. Siellä pidetään muun muassa syntymäpäiviä ja rippijuhlia, ja kaikki loppukesän viikonloput on jo varattu.

Yhdistys on järjestänyt yhteistiloissa esimerkiksi kukkiensidonta- ja kompostointikursseja. Yhteinen sauna lämpiää kahdesti viikossa.

Korona-aika on muuttanut elämää Puolarmaarissakin. Alueen sisäpuolella on muun muassa parkkipaikkojen viereisiä nurmikaistaleita, istutuksia, hiekkapolkuja, puutarhajätteen kompostointialue ja postikatos, jotka kyläyhteisö on yleensä hoitanut talkoilla.

– Korona-aikana täällä on käynyt vihertalkkari, mutta aiemmin meillä on ollut täällä isoja, noin sadan hengen talkoita kaksi kertaa vuodessa. Kun ne organisoidaan hyvin, saamme aina paljon aikaan, Michaela Kilkki sanoo.

Kyläyhteisö on Kilkin mielestä aivan mahtava. Kiitosta saa myös Espoon kaupunki, jonka kanssa yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Hän toivoo, että alueelle tulee aktiivisia nuoria ja että tapahtumia voisi taas järjestää.

Puolarmaarissa on ollut jazz-iltoja ja Espoo Cinékin on vienyt sinne näytöksen.

15 vuotta sitten Puolarmaarista mökin hankkinutta Kilkkiä viehättää se, että rajanaapurina on Keskuspuisto. Omasta pihasta on helppo lähteä koirien kanssa lenkille. Etätyötkin sujuvat hyvin mökin rauhassa.

– Täällä voi olla ympäri vuoden. Oikealle mökilleni on matkaa 200 kilometriä.

Osa mökkien omistajista viettää Puolarmaarissa koko kesän. Vakinaisessa asunnossa piipahdetaan vain kastelemassa kukat.

Olarissa asuva Irma Salminen on yksi niistä, jotka asuvat Puolarmaarissa koko kesän.

– Olemme melkein alkuperäisiä mökkiläisiä. Ostimme mökin vuonna 1993, koska se oli laman vuoksi jäänyt myymättä, Salminen kertoo.

Elokuussa Salmisen pihalla kukkivat muun muassa hortensiat ja leimukukat.

– Kukkalajeja, muun muassa kaikenlaisia vanhoja perennoja, on yli sata. Olen pionihullu ja niitä on täällä melkein 30 erilaista.

Polun toisella puolella mökkeilee Kirsi Lehikoinen. Mökki on hankittu kahdeksan vuotta sitten ja uudistuksia on tehty vähitellen.

– Tila on kompakti, mutta silti tänne mahtuu seitsemän ihmistä nukkumaan. Asun täällä kesällä ja tyttären perhe käy täällä melkein joka viikonloppu. Kotona Matinkylässä käyn vain kastamassa kukat.

Puolarmaari

Millainen alue?

Puolarmaarin ryhmäpuutarhassa on 145 kappaletta 35–50 neliömetrin kokoista mökkiä, joissa on vesijohto ja sähkölämmitys. Mökit on kaavoitettu loma-asumiseen.

Kimalaisenpolun alkupäässä on koerakentamisalue, loppupäässä on metsämökkejä. Muutamien polkujen varrella on aina 4–5 samanlaista mökkiä.

Lisäksi Kimalaisenpolun päässä on viljelypalstoja ja istutuslaatikoita, joita vuokrataan myös muille.

Puolarmaarin kylätupaa vuokrataan juhla- ja kokouskäyttöön.

300 neliömetrin suuruiset mökkitontit ovat kaupungin vuokratontteja.

Kun Puolarmaari rakennettiin, tavoitteena oli löytää uudenlaisia ratkaisuja mökkiasumiseen. Alueella järjestettiin vapaa-ajan asumisen ja viherrakentamisen näyttely vuonna 1992.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut