Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomailla 20 vuotta asunut Tuomas ällistyi suomalaisessa ruokakaupassa – "Maailmalla sellaista ei saa edes rahalla"

Äkkiseltään ei osaisi arvata, että Suomeen keväällä muuttanut Tuomas Parikka on asunut ulkomailla viimeiset yli 20 vuotta.

Sen verran sujuvasti mies juttelee sujuvalla synnyinseutunsa pohjoiskarjalan murteella, ettei aksentista kuule hänen puhuneen viimeiset vuosikymmenet pääasiassa englantia.

Joskus on mentävä kauas, että oppii näkemään lähelle. Sellaisen matkan on Parikka tehnyt. Vaasassa opiskellut mies muutti 1998 Brysseliin töihin ja opiskelemaan. Vuoden 2005 jälkeen hän ei käynyt kertaakaan Suomessa, ennen kuin viime kesänä.

– Oli mukava huomata, miten paljon asiat olivat täällä muuttuneet. Tai ainakin itse on muuttunut ja asioita osaa katsoa eri näkökulmista. Esimerkiksi ruoka on Suomessa aivan uskomatonta. Lähikaupasta voit ostaa viidellä kympillä sellaisen satsin terveellistä ruokaa, jollaista ei maailmalla saa edes rahalla, Parikka sanoo Pieksamäen Lehdelle.

Maailmalle Parikan vei yhdysvaltalainen monikansallinen General Motors (GM), jonka Brysselissä olleessa Euroopan rahoituksen pääkonttorissa hän työskenteli vuoteen 2003 saakka.

Sen jälkeen Parikka muutti vaimonsa kanssa Lontooseen, jossa työ jatkui saman yhtiön palveluksessa. Vain kahden vuoden kuluttua oli edessä muutto Yhdysvaltoihin ja työ jatkui GM:n pääkonttorissa. Asuinpaikaksi valikoitui Minneapolis.

– Aivan kuin olisi ollut Suomessa, vaikka ei ollutkaan. Vuodenajatkin olivat samantyyppisiä.

Matkustaminen on aina ollut Parikalle mieleen. Hän ajoi kolmen vuoden aikana viikonloppuisin läpi kaikki USA:n osavaltiot, Havaijia ja Alaskaa lukuun ottamatta.

– Ajoin läpi 48 osavaltiota ja yhteensä 250 000 kilometriä. Tiet olivat hyviä, bensa edullista ja autot todella halpoja. Ensimmäinen autoni maksoi 1 400 dollaria, eli noin 1 100 euroa.

Vuonna 2007 hän vaihtoi työpaikkaa energiayhtiö Hess Corporationille. Samalla Parikka muutti asumaan New Yorkiin, mutta kolmen vuoden kuluttua hän päätti ryhtyä tekemään jotain muuta.

Vuonna 2009 hän aloitti pienessä konsulttiyhtiössä, jonka pääkonttori oli Chicagossa. Samalla Parikka aloitti matkustaa työkseen, sillä hän kulki ympäri Yhdysvaltoja auttamassa asiakkaita asentamaan teknologiajärjestelmiä.

– Vaikka Chicago oli todella mukava kaupunki, niin halusin matkustavan työn vastapainoksi sellaisen paikan, jossa voisin viikonloppuisin tuntea olevani lomalla.

Sellainen paikka löytyi Etelä-Floridasta, josta Parikka vaimonsa kanssa osti asunnon vuonna 2011.

– Matkustelin todella paljon. Lähdin kotoa sunnuntaina tai maanantaita ja palasin sinne perjantaina lomalle. Kotona sain hengähtää ja kävellä rannalla. Se oli todella hieno kokemus ja antoi minulle paljon.

Mutta sitten tuli korona ja maailmanlaajuinen pandemia. Parikka oli viime vuoden maaliskuussa vaimonsa kanssa kahden viikon koulutuksessa New Yorkissa, kun paikalliset alkoivat pelätä koronaa ja jopa vaihtoivat toiselle puolelle katua muita ihmisiä kohdatessaan.

– Se oli viimeinen työmatkani. Sen jälkeen liikematkustus loppui kuin seinään.

Vaikka työ Yhdysvalloissa oli edelleen mielekästä, niin matkustamisen ja asiakaslähtöisyyden loppuminen koronan myötä pakottivat miettimään uusia vaihtoehtoja.

– Vuosi sitten kesällä päätin, että nyt lähdetään käymään Suomessa. En ollut käynyt täällä lainkaan viimeiseen 15 vuoteen.

Hän palasi vielä muutamaksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin, mutta entinen kotimaa Suomi oli tehnyt mieheen lähtemättömän vaikutuksen. Suomessa oli jotain sellaista mitä hän ei ollut koskaan aikaisemmin osannut havaita.

– Täällä ihmiset ovat aitoja, kukaan ei vöyhötä tai pullistele turhasta. Halusin tulla takaisin tänne tekemään jotain sellaista, mitä en ole koskaan aikaisemmin tehnyt.

Ja sellaista on yksityisyrittäminen.

– Aloin miettimään, että millä alalla voin liikkua paljon, missä on paljon aktiviteettiä ja asiakaslähtöisyyttä. Autovuokraamot tulivat mieleen.

Viime talvena hän kävi neuvotteluja kolmen eri autovuokraamoketjun kesken. Yhden kanssa hän pääsi sopimukseen ja osti lisenssioikeuden toimintaan Keski- ja Itä-Suomen alueella. Parikan luotsaaman FiRENT-ketjuun kuuluvan yksikön toimialue ulottuu Iisalmesta Lappeenrantaan ja Joensuusta Jyväskylään.

– Pieksämäki on siinä kaiken keskellä. Siksi tämä oli helppo valinta asuinpaikaksi.

Yritystoiminnan hän aloitti virallisesti toukokuun alusta, mutta ensimmäiset asiakkaat tulivat jo päivää aikaisemmin.

– Yritystoiminta on lähtenyt todella hyvin käyntiin. Touko-, kesä- ja heinäkuussa kysyntä oli yli kolme kertaa odotuksia suurempaa. Jos minulla olisi tuplasti enemmän autoja varastossa, niin ne kaikki olisivat olleet menossa.

Parikan vuokraamossa on tällä hetkellä 29 erilaista autoa.

– Syksystä ja tulevasta talvesta en vielä tiedä. Ensi kesään kuitenkin varaudun jo aivan toisella tavalla.

Maailmalla vietetyt vuodet ovat avartaneet näkökulmaa. Niin kuin esimerkiksi sen, että asiat ovat tällä Suomessa paremmin kuin monessa muussa paikassa.

– Toivon, että ihmiset täällä osaisivat arvostaa Suomen hyviä puolia.

Matkustelu ja maailmalla asuminen ovat myös opettaneet paljon. Eläminen on paljon kiinni siitä, miten asioihin suhtautuu.

– Olen oppinut sen, että elämä on 10 prosenttia sitä mitä ihmisille sattuu ja tapahtuu. Kuitenkin loput 90 prosenttia on sitä, miten niihin tapahtumiin osaa reagoida, Parikka toteaa.

Edit ma 16.8.: Otsikkoon korjattu nimi. Tämän jutun julkaisi ensin Pieksämäen Lehti.